Setmana clau per a un Carles Puigdemont que ja es prepara per incomplir una altra promesa
L'amnistia i el seu futur polític, en joc mentre segueixen les negociacions per a la investidura
Aquest dijous, si no hi ha sorpreses, s'aprovarà l'amnistia al Congrés dels Diputats. Previsiblement, serà divendres quan la llei surti publicada al BOE i, per tant, la norma sobre el perdó dels delictes als líders processistes iniciarà la seva veritable prova de foc.
Fins ara, el camí ha estat més o menys l'esperat. Primera aprovació al Congrés, el Senat el tomba i una altra vegada la Cambra Baixa dóna el seu 'ok' definitiu a la llei. Ara comença el que és seriós. És a dir, saber què faran els jutges i si, tal com van vendre socialistes i processistes, la llei és tan robusta com creien.
Mentrestant, a Catalunya segueixen les negociacions per investir el president de la Generalitat. Allò que surti d'aquestes converses marcarà el futur de la política catalana. Ja no només per si hi ha fumata blanca o hem d'anar a repetició electoral. Depèn de l'escenari on s'acabi tot, s'obrirà un meló que a Junts es resisteixen a obrir: què passa amb el futur de Carles Puigdemont?
Augmenta la pressió perquè Carles Puigdemont incompleixi una altra promesa
El líder de facto de Junts va deixar clar que, si no aconsegueix ser investit president, deixaria la política activa. Ara, després de l'escenari del 12-M, sembla extremadament complicat que pugui aconseguir els vots necessaris per tornar a la Generalitat. Per tant, Carles Puigdemont hauria de deixar la política activa, tal com va dir. O no?
Cada vegada sona amb més força la possibilitat que Carles Puigdemont finalment es faci enrere i acabi seguint en actiu. Més enllà de rumors i filtracions, a Junts ja ha començat la campanya perquè el seu líder no els deixi tirats si Illa aconsegueix ser investit amb els vots dels Comuns i ERC.
Xavier Trias, en una entrevista a El Punt Avui, afirmava que “necessitem el lideratge de Puigdemont”. D'aquesta manera, allò que es comenta en privat ja s'exposa a l'opinió pública. Un escenari perfecte perquè Puigdemont pugui justificar l'incompliment hipotètic de la seva promesa, apel·lant a les necessitats i peticions del seu partit. No seria la primera vegada que veiem una cosa semblant: Pedro Sánchez ja va jugar aquesta carta amb els cinc dies de reflexió.
A Junts, la immensa majoria vol que l'expresident segueixi. Molts li demanen que, encara que deixi la seva acta de diputat, no abandoni la primera línia política i es dediqui a liderar el partit. Cosa que ja fa, però que ara volen ho faci en qualitat de president de la formació. De fet, això ja ho va demanar fa unes setmanes el mateix Xavier Trias.
Això, a més, serviria per apartar definitivament el sector de Laura Borràs dels comandaments del partit. Aquest sector cada cop pinta menys en les decisions de la formació, però l'expresidenta del Parlament condemnada per corrupció continua exercint el càrrec de presidenta de Junts. Un congrés per posar Puigdemont de president seria l'estocada definitiva al 'borrassisme'.
Tot i això, hi ha un altre sector que no només aposta perquè Puigdemont presideixi el partit. També volen que exerceixi de cap de l'oposició quan es confirmi la investidura de Salvador Illa. És a dir, que ni tan sols abandoni el seu escó al Parlament.
A Junts tenen clar que, sense Puigdemont, ve l'abisme. I diversos pesos pesants del partit ja s'estan mobilitzant perquè segueixi i, per tant, ja estan preparant-li el terreny perquè pugui fer marxa enrere en la seva promesa. I que, de passada, s'ajorni la previsible caiguda que patiran quan l'expresident decideixi anar-se'n a casa seva. Tot i que també hi ha gent que ja té al cap que s'ha de començar a afrontar el futur del partit post-Puigdemont, segueixen a l'espera. I és que, avui dia, la seva figura encara és intocable, almenys, de portes en fora.
Més notícies: