El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en arribar a una sessió plenària, al Parlament, a 5 de març de 2024, a Barcelona, Catalunya
POLÍTICA

Segona derrota de Salvador Illa en menys d'un mes

El líder del PSC veu com se li complica el guió que havia previst per ser president de la Generalitat

Salvador Illa va guanyar les eleccions del 12 de maig. I ho va fer amb contundència: superant per set escons Carles Puigdemont. Tot i això, des del triomf de ja fa més d'un mes, el líder del PSC ha anat acumulant derrotes i aquesta setmana ha assumit l'última.

El candidat a presidir la Generalitat ha anunciat que demanarà a Josep Rull, president del Parlament, renunciar a la primera sessió d'investidura, que tindrà lloc el dimarts 25 de juny. "Necessito més temps per poder formar una majoria", explicava a la Cadena SER. Una majoria que Salvador Illa té clar quina ha de ser (de fet, l'única viable): “progressista i integrada pels socialistes, ERC i els Comuns”.

Els tempos no estan afavorint Salvador Illa. Amb una Esquerra en plena guerra civil, les negociacions amb ells segueixen en curs, però el líder del PSC no tindrà temps per convèncer els republicans abans del dia 25. Per tant, prefereix esperar i madurar un possible acord amb ells. Es preveu que, en canvi, amb els Comuns tot sigui més fluid i no costi tant arribar a un pacte amb ells.

L'acord entre el PSC i els republicans no és a prop, però cap de les dues parts el descarten. Les finestres d'Overton s'han de moure lentament perquè, tant els uns com els altres, puguin cedir davant les posicions inicials dels seus interlocutors i convèncer les respectives bases. El punt clau és el sistema de finançament. Mentre ERC insisteix en l'anomenat "finançament singular", els socialistes no hi renuncien, sempre que no generi excessives diferències i greuges respecte a altres comunitats autònomes.

Raquel Sans, portaveu d'ERC, en una roda de premsa a la seu del partit

Els altres condicionants que ha posat Esquerra a sobre de la taula de negociació són relativament assumibles, tant per al PSC com per al Gobierno. Mantenir part de les polítiques impulsades per l'anterior Govern, que la llengua catalana sigui un eix central de la legislatura i el concepte poc concret d'"avançar cap al referèndum" són qüestions en què les dues parts poden arribar a una entesa. Fins i tot ho podrien fer amb la condonació del deute que Catalunya manté amb l'Estat, una altra de les exigències dels republicans.

Segona derrota en menys d'un mes

Haver de renunciar a la primera investidura és la segona derrota de Salvador Illa des que guanyés les eleccions del 12 de maig. La primera va ser la pèrdua de la presidència del Parlament. Tot i que el PSC va oferir un pacte a ERC perquè es quedessin amb el lloc, els republicans van preferir pactar amb Junts i la CUP per votar per Josep Rull.

A la bancada socialista no van amagar el seu malestar per la derrota provocada pel posicionament d'Esquerra, que van optar per prioritzar el front processista al front progressista. I això que els republicans aconseguien més contrapartides (la presidència) pactant amb el PSC que amb el seu pacte amb Junts.

25 d'agost data límit abans de convocar la repetició d'eleccions

Salvador Illa (i també Carles Puigdemont, que no ha renunciat a ser president malgrat que no té -ni en tindrà- els suports necessaris), té de temps fins al 25 d'agost per arribar a una entesa amb ERC i els Comuns. I és que, si en aquesta data no s'ha investit cap president de la Generalitat, es convocaran automàticament noves eleccions a Catalunya, que segons el calendari se celebrarien entre el 6 i el 13 d'octubre.

➡️ Política

Més notícies: