Galícia envia un avís a Salvador Illa
El resultat de les eleccions gallegues confirma la patacada socialista, que es queda tan sols amb nou diputats de 75, el pitjor resultat de la seva història
Nit dolorosa, la d'aquest diumenge a Ferraz. El PSOE ha aconseguit el seu pitjor resultat en unes eleccions a Galícia, amb tan sols 9 diputats de 75. Es tractava de la primera prova de foc de Pedro Sánchez després del seu pacte amb Puigdemont i des dels socialistes es va posar tota la carn a la graella per a acabar amb la majoria absoluta del PP.
Res més lluny de la realitat: Alfonso Rueda serà president amb dos diputats per sobre de la majoria absoluta i el PSOE pateix una patacada històrica. I recordeu que després de les gallegues arribaran les eleccions basques, les europees al juny i les catalanes entre la tardor d'aquest 2024 i l'hivern del 2025.
Les perspectives electorals dels socialistes no són gens bones. El fracàs d'aquest 18 de febrer a Galícia no només consolida Feijóo, sinó que encén diverses alarmes al PSOE, que no a l'entorn de Pedro Sánchez. El president del Gobierno va optar per mantenir la Moncloa sigui com sigui i la majoria dels seus barons han passat a ser peons d'aquesta estratègia.
Això ho sap bé Salvador Illa, que espera pacient el moment a Catalunya des de fa mesos sense passar a l'atac. L'aritmètica parlamentària obliga el PSC a aguantar un Govern que només té 33 diputats i que no compleix les promeses. No ho dic jo, ho admetia Salvador Illa fa unes hores parlant dels pressupostos del 2024.
Totes les enquestes són favorables als socialistes catalans. El Procés ha tocat fons i la realitat política a Catalunya és extremadament diferent de la de Galícia, per exemple. Per a molts, el PSC és l'alternativa a l'independentisme, l'únic que pot arribar a la Generalitat i que no sigui de Junts o ERC. El problema -o un d'ells- és que Pedro Sánchez sembla entestat a carregar-se bona part del seu partit per salvar-se ell.
L'avís que arriba des de Galícia per a Salvador Illa
La sensació és que el temps no corre a favor de Salvador Illa. És a dir, no sembla que el context polític permeti al PSC continuar creixent en suports abans de les eleccions catalanes. La relació de Sánchez amb Puigdemont limita els moviments dels socialistes a Catalunya.
Es fa molt difícil tenir un discurs propi quan és Carles Puigdemont qui escull què s'aprova i quan s'aprova. Salvador Illa ha aconseguit tenir la centralitat política, però s'estan movent moltes coses i ràpidament. Junts està mutant el discurs, el PP d'Alejandro Fernández agafa força i l'aparició de Sílvia Orriols obliga els socialistes a prendre partit en temes com la gestió de la immigració.
Diran que Salvador Illa no és Pedro Sánchez, però el líder dels socialistes catalans ho hauria de començar a demostrar. L'experiència gallega hauria de servir d'avís al PSC.
Més notícies: