Plànol curt de Salvador Illa, primer secretari del PSC, parlant en una roda de premsa
POLÍTICA

Salvador Illa, el bomber

El primer secretari del PSC ha d'explicar als seus perquè no força eleccions catalanes

Salvador Illa ja és el principal perjudicat de la nova estratègia de Pedro Sánchez. El líder dels socialistes catalans veu com s'allunya la possibilitat de ser el president de la Generalitat de Catalunya. D'una banda perquè el PSOE no pot fer caure Pere Aragonès, mentre que l'amnistia portaria Puigdemont de tornada i obriria un escenari incert.

No oblidem que amb Salvador Illa al capdavant del PSC ja va guanyar les eleccions catalanes, les municipals i les generals. Per primer cop en anys un partit no processista suma tres conteses consecutives en primera posició. I totes les enquestes reforcen el paper central d'Illa, que ara mateix és l'únic capaç de poder arribar a 40 diputats al Parlament de Catalunya.

El problema per a l'exministre de Sanitat és que no pot fer caure Pere Aragonès, que s'aguanta ara mateix amb només 33 diputats de 135. No és que no vulgui, és que Pedro Sánchez no li ho permet. Mentre el PSOE -i per extensió Sumar- necessitin ERC, Illa no només li tocarà esperar, sinó que s'haurà de menjar els pressupostos i falcar el Govern. Només hi ha una variable: que Carles Puigdemont torni, que vulgui eleccions anticipades i hi hagi una pinça entre el PSC i Junts, cosa que tampoc no és impossible.

Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre

Salvador Illa, a apagar focs

El problema per al primer secretari del PSC és que es fa difícil explicar als seus que no poden forçar eleccions a Catalunya. I no només això, sinó que ara hauran de veure com Carles Puigdemont torna convertit en un aliat i un home d'estat. I, és clar, no és estrany que hi ha veus crítiques dins del PSC. Perquè és evident que ara és el moment de fer el salt a la Generalitat, amb un processisme cada cop més feble.

La tornada de Carles Puigdemont obre un escenari incert. El Partit dels Socialistes de Catalunya no podrà mostrar una oposició ferma, ja que Junts és de facto soci de Pedro Sánchez. I a Salvador Illa li està costant fer entendre als militants del PSC que és el que hi ha.

Pedro Sánchez té una estratègia tan arriscada, tan al límit, que va deixant cadàvers i temes sense resoldre. Sense el PSC no seria ara mateix tan a prop de seguir a la Moncloa: els socialistes van treure a Catalunya 19 escons per 6 del PP.

De moment, Sánchez ja ha sacrificat Meritxell Batet, que no agradava massa a Junts. Salvador Illa va deixar el Consell de Ministres per reflotar els socialistes catalans i segueix com a fidel escuder de Sánchez. Però els militants del PSC comencen a estar molests. Illa va apagant focs, que de moment són petits, però no ho podrà fer durant gaire temps.

➡️ Política

Més notícies: