Salvador Illa a la trobada 'Objectiu Actualitat', al Palau Euskalduna, a 2 d'octubre de 2023, a Bilbao
POLÍTICA

Salvador Illa abaixa els fums a ERC

'No hi haurà intercanvi de cromos', ha dit el líder de l'oposició

Pere Aragonès ha començat l'any pujant la pressió sobre els partits de l'oposició per aprovar els pressupostos. El president ha vinculat l'aprovació dels comptes a l'estabilitat de la legislatura al Congrés. El principal partit de l'oposició, el PSC, ha llançat un avís clar.

El líder dels socialistes catalans i líder de l'oposició, Salvador Illa, adverteix ERC que “es pot emportar un desengany”. Assegura que no hi haurà “canvi de cromos”. S'avança així a una possible amenaça dels republicans de no aprovar els comptes al Govern de Pedro Sánchez si Illa no aprova les seves.

Qui sí que ha fet un pas endavant en les últimes hores ha estat Junts per Catalunya. Els postconvergents han estès la mà al Govern, sempre que els pressupostos recullin les idees dels dos principals partits (Junts i PSC). Aragonès és més a prop de tirar endavant els comptes, però haurà de fer concessions.

Illa es posa seriós

El PSC segueix posant com a condició per seure a negociar el compliment dels compromisos contrets als pressupostos del 2023. Salvador Illa ha dit que “em preocupa molt el valor de la paraula i de la signatura del president de la Generalitat”. Amb aquestes declaracions refreda les expectatives del president.

A ERC hi veuen un cordó umbilical entre el Congrés dels Diputats i el Parlament, pel que fa als pressupostos. Però sembla poc probable que ERC acabi sacrificant la seva relació amb el PSOE a hores d'ara. Sembla més aviat una simple mesura de pressió perquè els de Salvador Illa acabin cedint.

ERC condiciona l'estabilitat del Govern espanyol a l'aprovació dels pressupostos a Catalunya. Però si Esquerra trenqués el bloc de legislatura a Madrid acabaria fora de les institucions espanyoles i sense els comptes aprovats al Parlament. I ERC no està ara mateix en condicions de llançar-se a la piscina.

ERC necessita el PSC

La urgència dels pressupostos i les picabaralles amb el PSC no amaguen la veritable realitat, i és que ERC necessita el PSC. Almenys amb les darreres enquestes, segons les quals l'independentisme no suma. Les úniques opcions serien un govern progressista PSC-ERC-Comuns, o una sociovergència.

A més, l'aliança dels republicans amb els socialistes és una estratègia dissenyada per l'actual direcció encapçalada per Oriol Junqueras. Sembla poc probable que ara la mateixa direcció sacrifiqui la seva estratègia, en plena pugna pel control del partit. Per tant, l'intercanvi que planteja ERC no funciona.

➡️ Política

Més notícies: