Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Pedro Sánchez s'entrega a Puigdemont

Els socialistes premen l'accelerador per assegurar la investidura

Les darreres hores per a la formació de la Mesa del Congrés han estat frenètiques, i el PSOE ha vist per primera vegada perillar la investidura. Els socialistes han aconseguit un acord in extremis amb l'executiva de Junts per Catalunya. Però Pedro Sánchez haurà de prémer l'accelerador per assegurar els vots.

El pànic es va apoderar de Ferraz ahir a la tarda. La possibilitat d'una abstenció de Junts i l'aproximació del PNB al PP decantava la majoria del costat de Feijóo. Va ser llavors quan la direcció socialista va passar a l'ofensiva per neutralitzar el rival.

El pla principal del PSOE és aconseguir el sí de Junts. Per convèncer el nucli dur de Carles Puigdemont, els socialistes han designat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Això obre la via per a la negociació de punts clau com l'amnistia i l'avenç en el dret d'autodeterminació.

Acord 'in extremis' per la Mesa

El PSOE té clar que si el PP aconsegueix la majoria de la Mesa, el seu pla per arribar a la Moncloa salta pels aires i hi haurà repetició d'eleccions. Ferraz va explorar ahir la via canària, consistent a aconseguir el suport de Coalició Canària oferint al PNB un lloc clau al Congrés. Però finalment ho ha descartat, i això per dos motius.

Muntatge amb Pedro Sánchez i Carles Puigdemont molt somrients

Un, el PSOE prioritza EH Bildu davant del PNB. Els abertzales s'han convertit en el soci preferent de Pedro Sánchez, i si hi ha butaques buides prioritzarà la formació d'Arnaldo Otegi abans que la d'Andonni Ortuzar.

Dos, en les últimes hores s'han aconseguit desencallar les negociacions amb Junts i els de Puigdemont donaran el seu suport a la formació de la Mesa. Això no significa un sí de cara a la investidura. Però acosta molt les posicions amb els independentistes i permet als socialistes centrar-se al pla A.

Sánchez, a per la legislatura

Un cop assegurada la majoria de la Mesa, el PSOE se centrarà a aconseguir el suport de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. Fins ara hi ha hagut contactes entre els dos partits, però a Waterloo recelen. Creuen que allò que ofereix el PSOE és insuficient i demanen fets concrets i demostrables.

Ferraz estreny l'accelerador i escull Zapatero com a home clau per a la negociació amb els independentistes. L'expresident és un dels principals suports de Sánchez en les concessions al separatisme. Va recolzar la derogació del delicte de sedició i la concessió dels indults als presos del procés.

També ha donat suport a la taula de diàleg i les vies per resoldre el conflicte català. A més, durant el mandat va derogar els articles per castigar la convocatòria il·legal del referèndum. Un pas clau perquè, més tard, no es pogués castigar penalment l'organització del referèndum del 2017.

El PSOE fa fora la resta

La designació és una clara picada d'ullet als independentistes, per part d'un PSOE que intenta la desesperada salvar la legislatura. De moment, sembla que l'amnistia està assegurada. No només és una reclamació assumible per als socialistes, sinó que a més ha estat recolzada amb rotunditat pels socis de Pedro Sánchez, Sumar.

Pla mitjà de Pedro Sánchez somrient i amb la mà al pit

La línia vermella és el referèndum, que continua sent una de les exigències de Puigdemont. Els socialistes adverteixen Junts de la dificultat de legislar l'autodeterminació amb les majories existents. Però a Waterloo apel·len a la recerca de solucions alternatives perquè els catalans exerceixin el dret a decidir.

El PSOE ja ha fet concessions com el grup parlamentari propi, el català a les institucions espanyoles i europees i la presidència del Congrés de Francina Armengol. Passos suficients per estovar els independentistes en aquesta primera ronda. Però per assegurar la investidura, Pedro Sánchez haurà de fer passos més arriscats i està disposat a donar-ho tot per Junts.

➡️ Política

Més notícies: