Ricard Ustrell, el nen mimat de TV3 que continua acumulant fracassos
El periodista combina mals resultats amb polèmiques que han fet malbé la seva imatge
La recent cancel·lació de "Planta Baixa" marca l'últim cop a la cursa de Ricard Ustrell, un periodista i productor que ha estat al centre de diversos fracassos mediàtics. Ustrell, conegut per la seva productora audiovisual Manchester Radiofònica, ha rebut quantiosos fons públics de TV3 i Catalunya Ràdio.
El 2023, Manchester Radiofònica va rebre un total de 5.422.187,51 euros per a les seves produccions en aquests mitjans. Aquest any, també es va encarregar de la realització de “El Matí de Catalunya Ràdio” per 1.914.196 euros. Ustrell només ha quedat darrere de productores com Minoria Absoluta de Toni Soler i Mediapro en la captació de fons públics.
3 projectes, 3 fracassos
"Planta Baixa", un dels programes insígnia d'Ustrell, ha estat retirat després de no complir les expectatives. Presentat per Agnès Marquès, el programa no va aconseguir enganxar l'audiència. La seva última temporada al migdia (2021/2022), el programa va obtenir 116.000 espectadors i un 13,4% de share.
Tot i això, el canvi a les tardes va resultar desastrós, amb una quota de pantalla del 9,3% i només 109.000 espectadors el 2022/2023. Aquest any, els números es van desplomar encara més, amb una audiència mitjana de 94.000 i un 8,4% de share, molt per sota de la mitjana del canal, que ronda el 15%.
Les xifres també han estat decebedores per a "El matí de Catalunya Ràdio", que, sota la conducció d'Ustrell, va atreure 402.000 oients. Tot i que aquesta xifra no és menyspreable, queda molt lluny dels més de 700.000 oients de "El Món a RAC1" amb Jordi Basté. A més, el creixement del programa d'Ustrell ha estat menor que el d'altres programes de Catalunya Ràdio, cosa que indica una manca de connexió amb l'audiència.
El programa Col·lapse, llançat per Ustrell el 2022, també va fracassar estrepitosament. Amb només 96.000 espectadors i un 6,4% d'audiència, el programa es va quedar 5 punts i mig per sota de la primera emissió. Els darrers dos anys ha estat incapaç d'igualar el programa que substituïa, FAQS.
Ustrell també és conegut per la producció d'alguns dels documentals ideologitzats de TV3. El documental "La Xarxa Ultra" on promovia alarmisme per un ascens de l'extrema dreta, va costar 84.000 euros a la corporació.
Les polèmiques d'Ustrell
A més dels problemes d'audiència, Ustrell ha estat protagonista de diverses ficades de pota que han fet malbé la seva credibilitat. El gener de 2023, "Planta Baixa" va mostrar imatges de Carles Puigdemont mentre sonava la cançó "Rata de dues potes", fet que va generar una gran controvèrsia a les xarxes socials.
Durant la darrera campanya electoral al Parlament de Catalunya, Ustrell va afirmar a Twitter que no veuria el debat de TV3, la institució que li paga el sou. Més tard es va haver de retractar públicament després de la pressió dels treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).
Més recentment, Ustrell es va veure embolicat en una polèmica per modificar la seva pròpia pàgina de Wikipedia. Tot i que va al·legar que ho va fer per canviar una imatge, el compte de Wikipedia en català va assenyalar que va ser un intent d'autopromoció.
En resum, Ricard Ustrell es troba en una trajectòria delicada. Els seus programes no estan complint amb les expectatives d'audiència, i els seus errors públics en poden soscavar la reputació.
Tot i que ha rebut importants sumes de diners per a les seves produccions, els resultats no justifiquen la inversió. Ustrell es podria trobar en una posició precària si no aconsegueix revertir aquesta tendència negativa i hi ha renovació al capdavant de la CCMA.
Més notícies: