Primer plànol de Mar Besses
POLÍTICA

Qui és Mar Besses, la jove candidata d'ERC que ja ha estat criticada a les xarxes

Besses ocupa la desena plaça de la candidatura republicana, com a representant de les joventuts del partit

La candidatura d'ERC a les eleccions del 12 de maig que ve està liderada per algunes de les cares conegudes de l'actual Govern. A les deu primeres places per Barcelona trobem, a més del president Aragonès com a cap de llista, alguns dels seus consellers. Laura Vilagrà, Joan Ignasi Elena, Ester Capella, Carles Campuzano i Tània Verge acompanyen l'actual president de la Generalitat de Catalunya.

Completen els primers llocs dels republicans diputats amb certa repercussió, com Josep Maria Jové, Najat Driouech o Rubén Wagensberg, instal·lat a Suïssa des de fa uns mesos. Tot i això, la desena posició de la candidatura l'ocupa una desconeguda de la política catalana: es tracta de Mar Besses Casanovas. El 10 de la llista és el lloc reservat al Jovent Republicà, les joventuts del partit, i en garanteix virtualment l'accés al Parlament de Catalunya.

Pere Aragonès en sortir d'una reunió setmanal del Consell Executiu

Mar Besses, implicada en la política local des del 2019

D'aquesta manera, amb tota probabilitat, Mar Besses es convertirà en diputada d'ERC durant la propera legislatura. A una mica més d'una setmana per a les eleccions autonòmiques, sembla interessant conèixer el vessant polític i professional d'aquesta futura integrant del grup parlamentari republicà.

Nascuda el 1998, Besses, que ara té 25 anys, és natural de Sant Joan Despí. A les primeres eleccions municipals en què va tenir dret a vot, el 2019, va ser triada regidora d'ERC al seu municipi. Durant aquest mandat, Besses va ser una dels quatre regidors dels republicans a l'oposició d'un consistori governat pel PSC amb majoria absoluta.

Als comicis locals del 2023, ella mateixa va viure en primera persona el daltabaix d'ERC, que va passar de 4 a 2 regidors. Amb tot, va conservar la seva plaça al consistori, ja que ocupava el segon lloc de la candidatura. El mandat 2019-2023, a més, va ser membre a l'oposició del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Però a banda de la seva trajectòria política —que no és menor tenint en compte la seva edat—, Besses treballa des de fa dos anys per a una consultora que elabora projectes estratègics per a entitats locals, com ara ajuntaments.

Mar Besses, viral a les xarxes socials

En els primers compassos de la precampanya electoral, Mar Besses va adquirir un cert protagonisme a les xarxes socials. Va passar després de fer-se viral un vídeo del compte a Twitter del canal 3/24. Es feia a Besses —igual que a altres candidats de la resta de partits— un test ràpid sobre qüestions polítiques.

Algunes de les respostes de Besses van provocar crítiques a les xarxes socials. D'entrada, per les dificultats per trobar algun error en la gestió del seu propi partit, ERC. Després, perquè malgrat que li van demanar definir la resta de formacions amb un sol adjectiu, les seves respostes no tenien la brevetat exigida.

Tot això i les crítiques dirigides a les altres formacions per part de Besses va suscitar, alhora, atacs a les xarxes contra la candidata número 10 d'ERC a Barcelona. “No ha entès què són els adjectius. La de 'trepes' que hi ha als partits, els pitjors són els de les joventuts, tan joves i ja buscant pagueta”, comentava un usuari.

“Busca't una feina, aprèn força i quan siguis una crac, ofereix la teva experiència al país. No et converteixis en una vividora de la política. No t'ho mereixes”, deia un altre perfil a X. En la mateixa línia, un altre usuari afirmava: “Abans, per ser polític havies d'haver estat una eminència a la vida privada: catedràtics, alts directius, gent prestigiosa amb una llarga carrera professional …avui dia, qualsevol s'apunta a un partit menjadora i a viure. Gent sense cap bagatge professional ni intel·lectual”.

La poca edat de Mar Besses i les seves respostes al vídeo, així com el fet de concórrer com a 10 de la llista d'ERC, van generar, tal com es veu, enrenou a les xarxes socials.

Primer pla de la política catalana d´ERC Marta Vilalta

Jovent Republicà, el planter d'ERC del qual han sorgit moltes de les cares conegudes

El cas de Besses no és únic. Fa anys que ERC ofereix llocs de sortida a les joventuts del partit, cosa que ha fet que la formació hagi comptat amb diputats molt joves els últims anys. Els mateixos Pere Aragonès i Marta Vilalta procedeixen, per exemple, de les antigues JERC, i van passar a formar part de la cúpula del partit anys més tard.

Més recentment, hem vist Pau Morales com a diputat al Parlament o Marta Rosique al Congrés. Ara, Mar Besses se suma a aquesta nòmina i serà més que probablement diputada a partir del 12 de maig. Tot i això, la seva posició ja li ha costat unes quantes crítiques a diverses setmanes que arrenqui la nova legislatura.

➡️ Política

Més notícies: