Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de circumstàncies al congrés de Junts per Catalunya
POLÍTICA

La resurrecció de Puigdemont descol·loca el Govern

Cops de colze entre Junts i ERC pel favor de Sánchez

Junts i ERC no han parat de donar cops de colze des que es disputen la investidura de Puigdemont. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la compareixença d'aquest dimarts ni tan sols va citar el partit de Puigdemont pel seu nom.

Plaja va arribar a parlar en nom dels catorze diputats independentistes al Congrés, malgrat que la meitat són de Junts. I va insistir que les negociacions han de recaure al “Govern de la Generalitat” tot i que són entre grups parlamentaris.

"El Govern tindrà un paper important en aquestes negociacions", va insistir. El dia 5 passat, després de la compareixença de Puigdemont, també va marcar terreny en recordar que l'amnistia i l'autodeterminació “són els objectius del president de la Generalitat des del primer dia”. Va incórrer llanço alguna indirecta al partit de Puigdemont: “celebrem que hi hagi també ara Junts per Catalunya”.

La portaveu del Govern de la Generalitat al faristol fent una roda de premsa

El Govern d'ERC, ara en minoria, ha quedat descol·locat pel protagonisme mediàtic de Puigdemont a dos anys de les eleccions al Parlament. Puigdemont ha recuperat protagonisme polític en el pitjor moment: quan se li havia retirat la immunitat.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja va voler marcar perfil dos dies abans amb una entrevista a La Vanguardia. Junqueras va llançar el missatge que "l'amnistia és fonamental" però que "no és el punt final de res, sinó el punt inicial".

La resurrecció de Puigdemont va començar dilluns 4 abans amb la visita sorpresa de la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz, a un fugat de la justícia.

Jaume Asens, el portaveu de Sumar a les negociacions, havia preparat el terreny amb una altra entrevista al diari Ara, pròxim a Esquerra, dos dies abans, en què afirmava que "Seria positiu que un líder estatal interlocutés directament amb Puigdemont a Bèlgica" .

Tothom va pensar llavors que es referia a un càrrec del PSOE per establir ponts de diàleg. Però ho deia per la líder del seu propi partit.

Era evident que ja sabia que Yolanda Díaz aniria a Brussel·les dos dies després. Ell mateix formava part de la delegació.

La compareixença de Puigdemont va ser dimarts i va eclipsar la roda de premsa posterior de la portaveu del govern català. La mateixa Platja va haver d'admetre que l'havien seguit durant la reunió.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Les diferències i intercanvis entre Esquerra i Junts no han parat de créixer des de llavors. Pere Aragonès va deixar clar diumenge, aquesta vegada en una entrevista a El Periódico, que “qui negocia en nom de Catalunya és el Govern”.

Mentre que el secretari general de Junts, Jordi Turull, va aprofitar la mateixa Diada per respondre-hi. Després de l'ofrena floral a Rafael Casanova va lamentar que se'ls havia “vetat” durant sis anys.

En el fons, els cops de colze d'última hora demostren, en part, que el procés també va ser una lluitar pel poder. Junts -llavors CDC, un partit desaparegut sota la llosa de la corrupció- i Esquerra es disputaven l'hegemonia al bàndol nacionalista.

Puigdemont eclipsa el Govern

➡️ Política

Més notícies: