Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

Junqueras li diu colpista a Aznar

El president d'ERC secunda la campanya del PSOE

Creix l'espiral de tensió al voltant de la llei d'amnistia en el marc de les negociacions entre el PSOE i els Junts. El PP intenta capitalitzar el descontentament popular. I Moncloa reacciona anomenant “colpista” José María Aznar per cridar a la mobilització de la societat espanyola contra l'amnistia.

Oriol Junqueras, president d'ERC, s'ha sumat a la disputa secundant la campanya del PSOE contra l'expresident del Govern. El líder processista ha acusat Aznar de colpista. Junqueras va ser condemnat per sedició i malversació, per promoure el referèndum il·legal d'autodeterminació l'1 d'octubre del 2017.

Oriol Junqueras, historiador de formació, rememora el centenari del cop d'estat de Primo de Rivera i ho compara amb el context actual. "Aznar promou un cop d'estat nou", diu el president d'Esquerra.

Recorda que "en aquella època, la monarquia i l'extrema dreta es van unir en un sol destí", i que "pocs anys després va caure la monarquia i es va proclamar la república catalana". Al·ludeix evidentment a l'aliança entre la monarquia actual i l'extrema dreta representada pel PP-Vox. I a la independència que segons ell serà inevitablement quan caigui el règim del 78.

ERC, a rebuf el PSOE

Als comentaris al missatge recorden a Junqueras que aquella república catalana “va durar més aviat poc” perquè va acabar sent la “república espanyola” per gràcia d'ERC. I que en tot cas “va durar més que la de Puigdemont”. Una refinada ironia dels que ja no se'l prenen seriosament i li demanen (una vegada més) la dimissió.

En tot cas, sorprèn que el líder d'Esquerra surti a dir “colpista” Aznar hores després que ho fes el PSOE. És evident que el seu partit ha perdut protagonisme davant de Junts en les negociacions amb Madrid. Però aquest seguidisme dóna més munició als que acusen el seu partit de submissió al “sanchisme”.

D'altra banda, hi ha l'esgotament de la figura d'Oriol Junqueras, un líder vingut a menys amb una deriva preocupant fins i tot per als seus adeptes. Al si d'ERC cada vegada cauen pitjor les seves ocurrències. I el sector de Pere Aragonés intenta aprofitar la seva debilitat per agafar definitivament les regnes del partit.

Clam contra l'amnistia

A Espanya s'estan convocant mobilitzacions contra les concessions de Pedro Sánchez a l'independentisme. Societat Civil Catalana ha convocat una gran manifestació a Barcelona el 8 d'octubre, aniversari de la històrica manifestació constitucionalista del 2017. Ho fan contra l'amnistia i el referèndum, en defensa de l'Estat de Dret.

Pla general d´una manifestació constitucionalista a Barcelona. Diversos manifestants subjecten una bandera espanyola gegant mentre llueixen samarretes amb el logotip de Ciutadans d'un cor format per les banderes de Catalunya, Espanya i Europa

El PP també ha convocat una gran concentració a Madrid contra l'amnistia. Serà el 23 de setembre, just abans del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo. En aquest context, José María Aznar ha demanat des de la FAES una mobilització dels espanyols.

Al PSOE entenen que l'expresident del Govern parla d'una “rebel·lió nacional” i no cívica, cosa que té reminiscències de cop d'estat. A més, li resten “valor moral” recordant que va ser “el president que va mentir tots els espanyols amb el major atemptat terrorista de la història d'Espanya”. Una opinió secundada i reforçada pel seu soci, Oriol Junqueras.

➡️ Política

Més notícies: