Muntatge de dos vigilants de Renfe
POLÍTICA

Renfe aparta dos vigilants per retenir un usuari que no va pagar el bitllet

Els acusen d''agressió racista'

Les imatges van córrer per les xarxes socials com la pólvora. Dos vigilants de seguretat de Renfe redueixen un noi que no portava el bitllet reglamentari, a l'estació de Maçanet-Massanes. A partir d'aquí es desferma una polèmica que acaba amb els vigilants apartats i un expedient obert.

Tot va començar quan el revisor del tren de la línia Girona-Barcelona va interceptar un usuari sense el bitllet que tocava. El va obligar a baixar a l'esmentada estació, on va començar un forcejament amb els vigilants. L'escena va quedar enregistrada en un vídeo que va ser pujat a les xarxes per denunciar “una agressió racista”.

Curiós tractament informatiu

El vídeo es va difondre ràpidament a internet i va adquirir notorietat quan TV3 se'n va fer ressò amb un reportatge. Hi entrevisten el protagonista, Marouan Banhjib, a qui afectuosament anomenen “Maru”. A la notícia no només entrevisten aquest jove de 19 anys, sinó que també relaten els fets donant per bona la seva versió.

“Mai s'hauria imaginat que li passaria a ell”, diu la notícia de TV3, “el van tirar a terra i el van retenir amb força”. Diuen que “Maru li va ensenyar el bitllet, però va veure que no era el que tocava i es va oferir a pagar la diferència de 2,15 euros. Però el revisor no li va fer cas, ni a una altra passatgera que es va oferir a pagar-li el bitllet”.

Després de donar aquesta versió per bona, la notícia afegeix una càrrega dramàtica amb les paraules del mateix afectat: “No m'oblido del moment en què em van agafar del coll, van ser cinc segons que no podia respirar”. TV3 també es fa ressò dels crits de “pareu ja” i “pobre noi” dels passatgers, que “miraven amb incredulitat l'escena”.

Crítiques a TV3 i suport als vigilants

Després de la repercussió que ha tingut el cas, Renfe ha sol·licitat a l'empresa de seguretat que apartin els dos vigilants fins que s'acabi la investigació.

Crida l'atenció el biaix informatiu de la notícia, però també els comentaris. Són diverses les persones que es queixen del “blanquejament de la delinqüència i l'incivisme” que fa TV3. “Ara resulta que si et paren els peus per accions delictives i tens la pell fosca és racisme”, diu un usuari.

Captures de diversos tweets criticant TV3

Acusen la tele catalana de “progre” i “antisistema” per “recolzar els delinqüents culpabilitzant la gent honrada que paga o fa la seva feina de seguretat per a tots”.