Muntatge amb un primer pla de Junqueras amb cara seriosa i un pla mitjà de Jordi Turull preocupat rascant-se el cap
POLÍTICA

La relació entre ERC i Junts, trencada

Junqueras acusa els de Puigdemont de sabotejar el front únic

Les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez han estat un front més de la guerra entre ERC i Junts. En la competència per l'hegemonia de l'espai independentista a Catalunya, republicans i postconvergents han lluitat per tenir el millor acord. Les relacions entre tots dos partits estan trencades.

Per si hi havia cap dubte, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ho va deixar clar aquest divendres a El Matí de Catalunya Ràdio. “Amb Junts parlem sempre que podem i sempre que ells volen. Costa la coordinació, no es volen coordinar, ho hem proposat moltes vegades i ho han rebutjat públicament”.

A les últimes hores, l'independentisme ha criticat els dos grans partits per la seva incapacitat per negociar junts a Madrid. Junqueras torna a acusar els de Puigdemont de sabotejar la unitat estratègica de l'independentisme. Trencats els ponts, cadascun tracta de posicionar-se al nou tauler de la política espanyola.

Baralla per la investidura

El darrer episodi de les negociacions ha estat molt significatiu de la competència entre ERC i Junts. Carles Puigdemont havia de comparèixer dijous a Brussel·les per anunciar l'acord d'investidura. Però a última hora va suspendre la intervenció i va reunir la cúpula del partit per suspendre temporalment la decisió.

Segons Junts, la raó són les desavinences a la lletra petita de l'amnistia. La realitat és que ERC acabava d'anunciar un acord d'investidura ambiciós que amenaçava d'enfosquir l'anunci de Puigdemont. Els postconvergents intenten ara marcar un perfil dur davant d'una Esquerra triomfalista.

Si alguna cosa ha quedat clara és que la investidura del govern espanyol és un escenari més de la lluita entre ERC i Junts de cara a les eleccions autonòmiques del 2025. Les paraules d'Oriol Junqueras són una resposta a la campanya de Junts per deslegitimar l'acord de investidura. A les últimes hores, des de l'espai postconvergent han criticat públicament els compromisos del PSOE amb ERC.

Objectiu, la Generalitat

L'únic fil que uneix ara mateix ERC i Junts és la relació entre els dos secretaris generals, Marta Rovira i Jordi Turull. Més enllà d'això, no hi ha res que convidi a pensar en una reconciliació entre els dos partits. El principal focus de la rivalitat és a la cursa per la presidència de la Generalitat, entre Pere Aragonès i Carles Puigdemont.

Pere Aragonès ho fia tot a un ràpid desplegament dels compromisos del PSOE per poder vendre'ls en la propera campanya electoral. L'estratègia de Junts, en canvi, passa per un retorn messiànic de Carles Puigdemont un cop s'apliqui l'amnistia. Tot apunta que a les properes eleccions catalanes saltaran espurnes a l'independentisme.

A més d'ERC, Junts i la CUP, la situació fa preveure l'obertura d'un quart espai independentista. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que amenaça de presentar una llista cívica, ha carregat durament contra l'acord d'ERC amb el PSOE. La seva proposta és clara, que la majoria independentista al Parlament aixequi la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

➡️ Política

Més notícies: