Muntatge de Pedro Sánchez al costat d'un gràfic de pujada de preus
POLÍTICA

La reflexió sobre la pujada de la llum i el gas a Espanya que aixeca aplaudiments

Un comentari sobre la pujada de la llum i l'aigua del PSOE aixeca aplaudiments, i també algunes crítiques


Una de les darreres mitjanes que ha aprovat el govern de Pedro Sánchez abans d'acabar aquest 2023 ha aixecat moltes queixes.

El Govern elevarà l'IVA de l'electricitat del 5% actual, a un 10%. Aquesta nova mesura aprovada pel PSOE i Sumar s'aplicarà durant els pròxims sis mesos. En el cas del gas, es recupera la tributació del febrer.

De moment, el Govern ha decidit mantenir sense canvis impostos extraordinaris com el de la banca, les energètiques i altres grans fortunes. Tot i això, i tal com apunta el PNB després del seu acord amb el PSOE, es prepara per integrar aquestes figures en el sistema fiscal foral.

Aquestes mesures formen part de l'anomenat “pla anticrisi” del Govern, que té altres punts com la pròrroga en la prohibició dels desnonaments de persones vulnerables o la reducció del preu al transport públic.

La reducció del preu al transport públic no es fa de manera uniforme per a tota la població. De fet, només els menors, els joves o les persones aturades. Cal destacar que, tal com apuntava la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el Govern ha obert la porta a la gratuïtat del transport públic a tota la població a partir del 2025.

Divisió en xarxes per la pujada del preu de la llum i el gas

Aquesta pujada de la llum, sumada a una reducció del preu del transport només per a uns quants, ha fet que molta gent critiqui per xarxes socials aquestes mesures. Aquest ha estat el cas d'una usuària de X, abans Twitter, que mitjançant un missatge ha manifestat el seu descontentament.

Aquest comentari ha aixecat moltes crítiques, però també molts comentaris a favor.

Alguns usuaris de X han donat suport a aquest comentari assegurant que la pujada del preu de la llum els afecta, mentre que la reducció del preu del transport els porta sense cura. A més, lamenten que aquesta reducció dels preus no es dugui a terme, a la gasolina.

D'altra banda, altres usuaris de la mateixa xarxa social han advocat per recordar que l'impost de la llum es va reduir d'un 21% a un 10% i d'aquest a un 5%, per la qual cosa la pujada no els sembla “desgavellada”.

➡️ Política

Més notícies: