Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès
POLÍTICA

Puigdemont i Aragonès no poden amb Illa, segons el darrer CEO

Els socialistes mantenen l'avantatge sobre els seus perseguidors i a la part baixa hi hauria un triple empat PP-Vox-En Comú

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha publicat aquest dijous el darrer sondeig, el primer des de la dissolució del Parlament i l'anunci d'eleccions anticipades. Segons les dades ofertes, el PSC segueix al capdavant mentre ERC i Junts es juguen la segona plaça. El PP seria el partit que més creixeria, en un parlament més fraccionat que mai i proper al bloqueig polític.

Cal tenir en compte que el sondeig es va fer entre el 9 de febrer i el 7 de març, just quan es va materialitzar l'acord per la llei d'amnistia. Per tant, encara no reflecteix l'impacte de la caiguda del Govern i la convocatòria electoral. Tampoc no mostra la influència de la previsible candidatura de Carles Puigdemont.

ERC i Junts segueixen lluny del PSC

Segons el baròmetre del CEO, el PSC guanyaria les eleccions amb una forquilla de 35-42 escons. Els de Salvador Illa retrocedeixen lleugerament respecte als 39-45 que li donava el darrer sondeig del mes de novembre. Però mantenen l'avantatge sobre ERC i Junts, que lluitarien per la segona plaça.

Muntatge de Puigdemont i Aragonès amb una explosió de fons

L'amnistia beneficiaria sobretot Junts, que després de la reculada de l'últim CEO tornen a guanyar terreny i pujarien fins als 24-29 diputats. ERC retrocedeix lleugerament i es queda en 26-32 escons, de manera que evitaria el sorpasso de Junts. Ara cal veure com afectarà la caiguda del Govern d'ERC i l''efecte Puigdemont' a l'estimació de vot per a aquests dos partits.

Les primeres enquestes de les empreses demoscòpiques situen Puigdemont per sobre d'Aragonès i prop de Salvador Illa. Junts planteja la campanya com una batalla entre Carles Puigdemont i Salvador Illa per minimitzar ERC. Esquerra també centra la seva atenció al PSC per intentar diluir l'efecte Puigdemont.

La lluita per la quarta plaça

El PP d'Alejandro Fernández segueix en bona posició per optar a la quarta plaça. El CEO li continua donant un gran creixement, tot i que baixaria una mica respecte al novembre, de l'11-16 al 9-13. Els populars es beneficien de l'enfonsament de Ciutadans, que quedarien fora del Parlament, i ara caldrà veure si blaus i taronges uneixen les forces en una sola candidatura.

El PP empataria amb Vox, que obtindria també de 9 a 13 diputats, i amb els Comuns, als quals el CEO dóna entre 8 i 13 escons. Tancaria la taula la CUP, que amb 7-10 escons perd una mica de força respecte l'últim baròmetre. L'enquesta segueix sense reflectir l'estimació de vot per a Aliança Catalana, a qui el GESOP dóna entre 0 i 3 diputats sense que ni tan sols hagin anunciat la candidatura.

Cap al bloqueig polític?

El baròmetre del CEO confirma que ningú no podrà governar en solitari i que els pactes després de les eleccions es compliquen cada vegada més. ERC continua renegant del PSC i això sacrifica una de les dues grans vies que és la del tripartit d'esquerres. Però la via de la majoria independentista també perilla, i l'única alternativa seria que el PP i Vox investissin Salvador Illa per aïllar els partits processistes.

Muntatge de Carlos Carrizosa, Alejandro Fernández, Salvador Illa i Ignacio Garriga

Una altra opció seria que el PSC investís Puigdemont a canvi que Junts assegurés l'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez. Però això sembla poc viable si Junts no guanya les eleccions, i a més a més comprometria el suport d'ERC. A menys de dos mesos per a les eleccions, la repetició electoral continua sent una possibilitat gens descartable.

➡️ Política

Més notícies: