Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Quins pactes són possibles per formar Govern després de les eleccions catalanes

Ara mateix sembla que només hi ha una fórmula possible per evitar noves eleccions a l'octubre


La ressaca electoral segueix i en alguns partits és evidentment més pronunciada. Fa un parell de dies que no escoltem la CUP, per exemple, i els alts càrrecs d'ERC eviten fer declaracions després del tsunami viscut. És una calma tensa, en espera de nous moviments i amb les eleccions europees de fons.

És previsible que durant aquesta segona quinzena de maig poques coses es moguin i el tacticisme guanyi la partida. El 9 de juny tornem a votar i les ferides existents es poden fer encara més grans, sobretot a Esquerra o als Comuns.

De moment hem estat espectadors de les primeres jugades. El PSC assumeix que tot passa per ells i evita triar. Salvador Illa contempla tots els escenaris possibles per ser investit president, fins i tot el d'un Govern seu en minoria. Descartada l'abstenció per afavorir Puigdemont, traspassa la responsabilitat als altres.

Muntatge de Puigdemont i Salvador Illa amb el projecte de Hard Rock de fons

Junts segueix la seva pròpia partida de pòquer i insisteix que els hi surten els números per investir Puigdemont. És una jugada arriscada, gairebé impossible, i que pretén arrossegar ERC a una repetició electoral. Ja sap que el PSC no s'hi prestarà, de manera que només els queda mantenir el bloc processista per bloquejar la política catalana.

Els Comuns, en canvi, són els que ja han rectificat una mica després de les declaracions diumenge. Exigien pràcticament un tripartit d'esquerres amb ells a dins i ara insinuen que podrien votar Illa des de l'oposició. Als d'Albiach potser se'ls hi van veure massa les ànsies de càrrec i ara modifiquen el seu discurs.

Descartem, doncs, la sociovergència, perquè sembla que Junts ho aposta tot a noves eleccions o seguir a l'oposició. Aquí hi entra en joc el PP d'Alejandro Fernández, que amb 15 diputats ja no és un mer espectador.

De moment, els populars descarten pactar amb el PSC mentre Pedro Sánchez segueixi sent amic d'ERC i Junts, encara que alguna cosa es mou. Sembla que l'ofensiva judicial de Feijóo contra l'amnistia se suavitza i els cants de sirena d'un acostament entre el PP i Junts tornen a sonar, encara que seria a mitjà termini.

Si el PP tampoc no es presta a una investidura d'Illa, no deixa de ser en certa manera un petit favor a Carles Puigdemont, oi?

Muntatge amb Salvador Illa amb el logotip del PSC de fons i Oriol Junqueras amb l'estelada de fons

Totes les mirades a ERC

Si assumim que la CUP és irrellevant i que Vox i Aliança segueixen patint un cordó sanitari, tot depèn d'Esquerra. En el pitjor moment en una dècada, els republicans han de decidir si voten Salvador Illa o anem a noves eleccions. Així de simple.

No hi haurà acord entre Junts i el PSC a curt termini i el PP es nega a votar Salvador Illa. Només hi ha un camí: que els Comuns i ERC investeixin el candidat socialista, sigui amb un acord de govern o no.

Això no va aritmètica. El PSC, el PP i Vox sumen 68 diputats, però no hi ha acord possible avui dia. Socialistes i Junts sobrepassen la majoria absoluta, però seria l'adeu de Carles Puigdemont i aquest vol esgotar les seves opcions.

Salvador Illa no en té prou amb l'abstenció d'ERC, necessita el vot favorable. I al carrer Calàbria ja hi ha les primeres veus que demanen que es deixi governar el PSC.

De moment, només sabem que Esquerra se'n va a l'oposició i descarta formar part de l'executiu. La incògnita és si els de Junqueras ens porten a noves eleccions a l'octubre o regalen la Generalitat a Salvador Illa. És l'únic acord possible avui dia. És el que hi ha.

➡️ Política

Més notícies: