Fotomuntatge amb un fons del Parlament de Catalunya i una imatge al capdavant d'una persona votant
POLÍTICA

Què passarà a Catalunya després de les eleccions europees

La política catalana agafarà velocitat després del 9 de juny, amb molta feina per fer

Mentre les eleccions europees -o palestines veient Twitter- marquen l'agenda política, Catalunya ha entrat en una mena de parada on ningú recorda que tenim un Govern en funcions.

De moment la campanya electoral marca el rumb: els Comuns parlen de Palestina, ERC tira de Tomàs Molina, Toni Comín sobreviu dins Junts i el PP i el PSOE es barallen per tot. Al seu costat, Vox confia que Alvise Pérez no els faci gaire mal i que l'onada de la nova dreta arribi també a Espanya.

La política catalana va a càmara lenta per agafar velocitat després d'una nova jornada electoral. L'endemà, dilluns 10 de juny, s'escollirà la mesa del Parlament i el seu president en un acte que obrirà formalment la nova legislatura. A partir d'aquí el calendari és clar: cal fer una sessió d'investidura abans del 25 de juny.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

Els partits catalans, doncs, tenen menys d'un mes per desencallar un teòric bloqueig, encara que algunes veus dins d'ERC ja assumeixen un acord amb el PSC. El que queda clar és que el 25 de juny se celebraria la primera votació d'investidura, amb Salvador Illa a priori com a candidat.

Diem a priori, per què serà el president del Parlament qui assenyali el diputat amb més números de tirar endavant la seva investidura. L'única opció de Carles Puigdemont, doncs, passa pel 10 de juny. Si la presidència del Parlament recau en el PSC o queda en mans d'ERC per un pacte amb els socialistes, el candidat de Junts es queda sense investidura.

La constitució de la mesa del Parlament, clau

Aquesta primera incògnita es resoldrà el dilluns 10 de juny, en onze dies. La primera sessió ens ajudarà a veure les primeres aliances, si és que existeixen i fins i tot podrem tenir més clar el calendari. Si el bloc d'esquerres suma les forces per controlar la mesa del Parlament i situar un president de consens, la investidura d'Illa estarà molt a prop.

Muntatge de Salvador Illa al Parlament de Catalunya

En cas contrari, si veiem ERC votant el seu propi candidat mentre els socialistes fan la guerra pel seu compte, caldrà esperar. El calendari marca que fins al 25 d'agost hi ha temps per investir el nou president de la Generalitat.

De moment, Esquerra segueix tirant pilotes fora i defuig la pressió. Espera que siguin socialistes i juntaires els que es moguin i evita qualsevol mena d'acostament fins passades les europees. En privat, alguns dirigents republicans assumeixen que no hi haurà noves eleccions, de manera que s'ha anat movent alguna cosa, encara que sigui en secret.

El full de ruta, doncs, és clar. La política catalana ha de posar una marxa més a partir del 10 de juny. Primer de tot, escollirà la nova direcció del Parlament, amb tot allò que comporta. Aquí tindrem els primers indicis de cap on va la legislatura.

Just després, quedaran dues setmanes per a la primera sessió d'investidura, de manera que començarà el teatre. Tot indica que Salvador Illa capitalitzarà les converses i caldrà veure què diuen ERC i el PP. Serà llavors quan sabrem si els diputats se'n poden anar de vacances o el Parlament estarà obert també a l'agost.

En els darrers anys, la política catalana s'ha tornat experta a esgotar temps, en investidures al límit i presidents sorpresa. De moment, tot està a l'aire, però no us preocupeu,en menys d'un mes tindrem força clar què passarà.

➡️ Política

Més notícies: