L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)
POLÍTICA

Què pretén Carles Puigdemont amb el seu nou anunci i per què el PSOE ja tremola

El líder de Junts per Catalunya diu que vol presentar-se a la investidura, però busca un escenari totalment diferent


Carles Puigdemont ha reiterat aquest dilluns les seves pròpies paraules després de saber-se el resultat electoral: es vol presentar a la investidura tot i perdre les eleccions. És evident que el processisme no guanya uns comicis des del 2015 i, en canvi, ha mantingut la Generalitat. El que passa és que mai Junts, ERC i la CUP havien caigut fins als 59 diputats.

Per primera vegada, doncs, els processistes no poden governar sense el permís dels altres i Carles Puigdemont demana al PSC, que ha guanyat de manera clara, que s'abstingui. No és una proposta creïble, certament. Així i tot, hem d'anar més enllà, deixar l'arbre i mirar el bosc.

Oficialment, Carles Puigdemont diu a Pedro Sánchez que la sucursal a Catalunya, el PSC, s'ha d'abstenir. Si el PSOE vol mantenir la Moncloa, Junts li exigeix que s'oblidi de la Generalitat i que sacrifiqui Salvador Illa. És una jugada arriscada, digna de Puigdemont.

Pla mitjà de Carles Puigdemont amb un mig somriure aplaudint

A priori, és un cara o creu, un doble o res. Junts per Catalunya recorda a Pedro Sánchez que no té res a perdre una vegada aprovada l'amnistia. Els juntaires haurien de sumar ERC, que no vol governar, i la CUP, que ha salvat la seva representació al Parlament pels pèls. No només seria un pacte de perdedors, sinó un Govern processista en un Parlament que ja no ho és. No té cap sentit.

La veritable idea de Puigdemont

A curt termini, ningú té interès a fer caure Pedro Sánchez. La llei d'amnistia encara ha de tornar al Congrés i hi ha eleccions europees al juny. A més, gent de l'entorn de Junts ja afirma en privat que es tracta d'una cortina de fum.

Carles Puigdemont sap que el PSC no es pot abstenir perquè seria el suïcidi polític del partit i no només a Catalunya. Seria una rendició a un processisme que ha perdut diputats i vots. Sí, Puigdemont puja, però només 3 diputats.

El que realment busca Junts és allargar el procés i anar a noves eleccions. Buscant el suport d'ERC l'allunya d'un tripartit, l'única opció real que suma la majoria, i encamina el Parlament al bloqueig. Puigdemont vol tornar a votar perquè l'alternativa és anar-se'n a casa i perquè creu que fent campanya a Catalunya pot treure més vots.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

És el seu argument, encara que després del resultat d'ahir queda clar que el Procés, com el coneixíem, s'ha acabat. El d'Amer sap que no serà president ara, però somia una carambola que li permeti superar en vots el PSC. L'alternativa és deixar la política i sembla que Carles Puigdemont no està per la feina.

Junts vol tornar a votar a l'octubre, encara que ens farà veure que busquen qualsevol alternativa possible per evitar una repetició electoral. Puigdemont ha fet olor de la sang d'Esquerra i creu que encara pot esgarrapar més vots dels d'Aragonès. A més, l'altra opció és prejubilar-se i no és una opció ara mateix.

Sigui el que sigui, és una mala notícia per a Pedro Sánchez. Si hi ha tripartit, el PSOE perdrà Junts per Catalunya i la legislatura pot col·lapsar aquest mateix 2024. Si hi ha repetició electoral a l'octubre, el mateix problema arribarà uns mesos després. En resum: la inestabilitat al Congrés no només seguirà, sinó que anirà en augment. Salvador Illa guanya, Pedro Sánchez perd.

➡️ Política

Més notícies: