Muntatge amb foto de personatges
POLÍTICA

Quins pactes estan a sobre de la taula i per què les noves eleccions són més a prop

Tant Puigdemont com Illa llancen la seva candidatura a la investidura, però ara mateix cap acord no sembla a prop


Facin les seves apostes. Les eleccions ja s'han celebrat i el resultat ha deixat un Parlament de Catalunya tan diferent del que estàvem acostumats que només sembla que hi hagi dos pactes possibles. Rectifiquem: si fem cas a Carles Puigdemont hi ha tres sortides possibles.

D'una banda, un tripartit d'esquerres seria el més lògic després dels 42 del PSC, els 20 d'ERC i els 6 dels Comuns. El que passa és que Esquerra ja ha anunciat que se n'anirà a l'oposició i que descarta formar part de qualsevol executiu. Una altra cosa és que els republicans puguin recolzar alguna investidura, però no tenen cap intenció d'estar al Govern.

A partir d'aquí, Salvador Illa podria buscar els vots favorables d'ERC per a la investidura i tenir un govern amb els Comuns. No sembla que sigui una tasca fàcil perquè Esquerra necessita recuperar-se i marcar perfil propi. Votar Salvador Illa a canvi de res no és la millor de les opcions si un vol recompondre's.

La intenció d'Esquerra és que Junts i el PSC explorin ells mateixos qualsevol acord i eximir-se de responsabilitats. L'altra opció que Salvador Illa té és mirar cap al constitucionalisme. La suma del PSC, el PP i Vox té 68 diputats, però Ignacio Garriga ja ha descartat donar suport als socialistes.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Salvador Illa asseguts i donant-se la mà

Ara mateix, doncs, Salvador Illa no tindria els 68 vots necessaris ni mirant cap a l'esquerra ni a partir de les dues formacions de dreta espanyoles. Convèncer ERC serà, doncs, la seva feina principal, ja que és gairebé impossible qualsevol altre tipus d'acord.

Perquè no ho hem dit, però la sociovergència a curt termini és una quimera. Carles Puigdemont explorarà qualsevol opció per evitar anar-se'n a casa i això no implica investir Salvador Illa.

El líder de Junts ja ha llançat la xarxa a ERC perquè el processisme es presenti a la investidura. És curiós, les tres forces –Junts, ERC i CUP– sumen ara 59 diputats i ni amb els Comuns i Aliança arribarien a la majoria absoluta. La jugada de Puigdemont és una altra: tenir els vots de republicans i anticapitalistes i jugar amb una abstenció del PSC a canvi de mantenir el suport a Pedro Sánchez.

Sembla impossible, és veritat. Seria la mort política de Salvador Illa, el final d'un PSC que es veu governant i un executiu monocolor de Junts, ja que Esquerra estaria a l'oposició. El problema és que l'alternativa és deixar caure Pedro Sánchez.

Puigdemont abans d'una roda de premsa a Argelers

Ens n'anem a noves eleccions?

Posarem ordre. D'una banda, tenim Illa que vol un tripartit i té el sí dels Comuns i ha de convèncer Esquerra. Com a màxim, els republicans podrien votar al PSC la investidura, però hauria de ser a canvi d'alguna cosa de valor, com el finançament o el referèndum. Sembla molt difícil.

De l'altre, Carles Puigdemont explora les seves opcions, que passen per una abstenció del PSC, que ha guanyat còmodament, a canvi de mantenir el Gobierno de Sánchez. Més difícil de creure que l'argument del serial de tarda de TV3.

Salvador Illa podria optar per buscar el suport del PP, que seria factible, i de Vox, una cosa molt més complicada. Descartem també la sociovergència ara mateix, perquè seria la fi de Puigdemont.

Què tenim doncs? Un presumpte bloqueig que ens portaria a noves eleccions. Si cap diputat aconsegueix treure majoria simple, tornaríem a votar a l'octubre o al novembre. És a dir, Illa es pot presentador amb els seus i els dels Comuns, que sumarien 48 diputats. Si ERC s'absté necessitaria que hi hagués menys de 48 vots contraris. La suma de Junts, PP, Vox i Aliança és de 65 diputats.

O Salvador Illa convenç Vox i el PP o Esquerra i els Comuns per tenir els seus vots favorables o Puigdemont convenç Esquerra i la CUP perquè el votin i el PSC perquè s'abstingui. No hi ha més. És per això que unes noves eleccions cada cop són una opció més real.

Això sí, han de tenir en compte que una nova campanya comptarà segur amb Sílvia Orriols als debats i amb espai de publicitat -i diners- per a Aliança Catalana. Si amb el cordó sanitari i la censura han tret 2 diputats i gairebé en treuen 5, imaginin-se sortint per la tele.

➡️ Política

Més notícies: