Plànol mig curt de Jéssica Albiach parlant des d'un faristol en un míting electoral
POLÍTICA

Els Comuns ja sospiren per un tripartit

Jéssica Albiach recull el pitjor resultat de la història dels Comuns i caldeja l'ambient per a un tripartit

Si alguna cosa han tingut els Comuns en aquestes eleccions ha estat sort. Quan l'escrutini rondava el 90%, el PSC va perdre un escó i, de passada, feia impossible un tripartit. És a dir, l'única possibilitat plausible que els Comuns puguin esgarrapar una mica de poder.

Per la resta, els Comuns van a la baixa i perden dos diputats, passant de vuit a sis. Cal remuntar-se fins a l'extinta ICV per trobar un resultat pitjor.

[eleccions]https://datos-elecciones.com/12m/ca/99/layout/9100/Elecciones%20al%20Parlament%20de%20Catalunya#[/eleccions]

Sumar segueix en caiguda lliure

Per aquelles coses que té l'aritmètica parlamentària, els Comuns guanyen una clau de govern alhora que perden vots. Tot i així, al que dona accés aquesta clau, que és el tripartit, no és tan clar perquè Aragonès ja ha sortit a dir que ERC se'n va a l'oposició.

No així Jéssica Albiach, els palmells i somriures dels quals, en comparsa amb les del ministre Urtasun, no poden amagar dos fets. El primer, que han perdut dos diputats i han signat el pitjor resultat de la història. El segon, que Sumar segueix anant avall i l'agonia només s'acabarà amb les europees en menys d'un mes.

Doble dependència dels Comuns

En compareixença davant els mitjans, Albiach ha començat a caldejar l'ambient de cara el que és veritablement important: el repartiment de poder amb els pactes al Parlament.

Albiach ha parlat d'un Govern que "respongui a les grans necessitats del país" i que "la gent progressista d'aquest país espera que ens asseguem". En última instància, tot plegat passa per un tripartit. De fet, la líder dels Comuns ja ha volgut remarcar que la sociovergència no és una opció progressista.

Tot això apunta a un panorama en què la dependència dels Comuns és doble. En primer lloc, del PSC i, després, del que ERC decideixi fer amb el seu propi cadàver. Si els republicans decideixen forçar una sociovergència o una repetició electoral, els Comuns no tenen cap marge de maniobra per evitar-ho.

➡️ Política

Més notícies: