Pla mitjà de Carles Puigdemont amb cara de circumstàncies saludant amb el braç dret aixecat
POLÍTICA

Puigdemont es resisteix a assumir la seva derrota i ja fa xantatge a Pedro Sánchez

L''efecte Puigdemont' queda en res, però el líder de Junts intentarà ser investit malgrat el revés electoral


Que la percepció que habitualment té Carles Puigdemont de la realitat sol ser una mica esbiaixada no és una cosa que descobrirem ara. Tot i això, avui, després de conèixer-se els resultats electorals de les eleccions catalanes, el líder de Junts ens n'ha donat una mostra més.

L''efecte Puigdemont', aquell que havia de competir el triomf a Salvador Illa, ha quedat en res. Tot i haver guanyat tres diputats respecte al 2021, Junts s'ha quedat lluny del candidat del PSC, sumant només 35 diputats, a set dels socialistes. Tot i la clara derrota, Carles Puigdemont ha volgut llançar un missatge d'esperança per als seus. I per això, ha utilitzat el seu comodí favorit: fer xantatge a Pedro Sánchez.

I és que, tenint en compte que el processisme no suma (ni comptant els dos diputats d'Aliança Catalana), seria lògic pensar que Carles Puigdemont assumiria la seva derrota. Però no. Ha sortit a la palestra i ha deixat clar que intentarà ser investit. Amb quins vots si no suma amb ERC, CUP i Aliança? Doncs amb els del PSC perquè no hi ha cap altra opció.

[eleccions]https://datos-elecciones.com/12m/ca/99/layout/9100/Elecciones%20al%20Parlament%20de%20Catalunya#[/eleccions]

Pel líder de Junts, “una repetició electoral seria una mala notícia”. Però no li passa pel cap ser ell qui eviti aquest escenari donant els seus vots a Salvador Illa. Segons el seu discurs, el seu pla és “refer ponts amb Esquerra” i “construir un govern sòlid d'obediència netament catalana”. Però per això, només hi ha una alternativa: que sigui el PSC qui cedeixi i s'abstingui davant d'un hipotètic govern de Junts i ERC.

Perquè es doni aquest escenari, l'únic al·licient que tenen els socialistes és que Junts no faci caure el govern de Pedro Sánchez. Per tant, la jugada de Puigdemont passa per aquí: fer valer la necessitat del PSOE de tenir els vots juntaires al Congrés perquè Salvador Illa doni el seu braç a tòrcer al Parlament de Catalunya.

La jugada sembla complicada. Sense oblidar, a més, que encara hi ha la llei d'amnistia pendent d'aprovar-se al Congrés. Tot i això, les paraules de Carles Puigdemont evidencien que no ha assumit la seva derrota i que està disposat a explorar aquesta via. Perquè, segons ell, un tripartit d'esquerres “seria una mala opció” per a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: