Primer pla d'urna electoral plena de vots

POLÍTICA

Quin municipi de Catalunya encerta sempre el guanyador de les eleccions al Parlament

És conegut com l'Ohio català, perquè qui guanya en aquest petit municipi ho fa també a tot Catalunya

Fogars de la Selva és una petita població catalana propera a Tordera i de la comarca de la Selva. Té poc més de 1.600 habitants i té la particularitat que forma part d'una província diferent de les altres localitats de la seva comarca. Mentre que la Selva és comarca de Girona, Fogars és un municipi de la província Barcelona.

Una altra de les curiositats de Fogars de la Selva és el seu alcalde: Josep Vilà i Camps, el més longeu de Catalunya. És el màxim responsable de l'ajuntament des del 1979, de manera que ha guanyat totes les eleccions municipals de la democràcia. De fet, va treure exactament els mateixos vots el 2023 que el 2019: 728. La seva formació Independents de Fogars té ara mateix 6 regidors de 9.

Tot i això, la dada més curiosa de Fogars de la Selva és que sempre clava el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya. Qui guanya a Fogars, ho fa a tota la comunitat. Va passar el  2010 i el 2012 amb CiU, el 2015 amb Junts pel Sí, el 2017 amb Ciutadans i el 2021 amb el PSC.

El comportament del votant de Fogars de la Selva, que compta amb uns 1.200 electors, és el mateix que al conjunt de Catalunya i això passa des de fa anys. A Fogars la participació és inferior a la mitjana electoral i el 2021, per exemple, van votar menys del 50% dels electors. Tot i això, van tornar a clavar el guanyador: el PSC de Salvador Illa es va imposar en aquesta població.

Si bé aquest municipi de la Selva clava sempre el guanyador, no passa el mateix amb la segona posició. En aquesta localitat ERC té menys adeptes que al total de Catalunya i sempre treu pitjors resultats. El 2021, Junts va quedar segona a Fogars, allunyada d'ERC, que va quedar gairebé empatada amb Vox. Com a curiositat, el 2021 el Front Nacional de Catalunya va treure els mateixos vots, tres, que el PDeCAT.

Si ho recorden, la nit del 12 de maig estiguin pendents dels resultats de Fogars de la Selva, que segurament es faran públics quan el % escrutat a tot Catalunya sigui relativament baix. Potser així coneixeran abans que ningú qui és el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: