Muntatge de tots els caps de partit a Catalunya

POLÍTICA

Què diuen les enquestes sobre les eleccions a Catalunya del 12 de maig

Repassem les enquestes de les eleccions a Catalunya: tots els sondejos i una previsió del que pot passar

Falta poc més d'un mes per a les eleccions al Parlament de Catalunya i ja hi ha totes les cartes damunt la taula. Sabem quins partits es presentaran i amb quins candidats. Hem revelat la incògnita d'Aliança Catalana, confirmat la presència de Carles Puigdemont i Alejandro Fernández, de manera que ja no queda cap misteri per resoldre.

No sabrem els resultats fins a la nit del diumenge 12 de maig. De moment ens hem de conformar amb les enquestes publicades, encara que hem de tenir en compte que moltes no recullen l'efecte Puigdemont o la confirmació de Sílvia Orriols. Igualment, les darreres ja indiquen diverses tendències de vot i assenyalen per on poden anar els trets. Les repassarem.

Muntatge de Carles Puigdemont i Salvador Illa amb un gràfic elecotral de fons

La mitjana de les enquestes

Des de l'anunci de Pere Aragonès s'han publicat diverses enquestes. En les darreres tres setmanes diversos mitjans han fet els seus propis sondejos electorals, encara que -repetim- no recullen el context actual, quan ja coneixem totes les llistes i candidats. Probablement, aquest cap de setmana tindrem nous sondejos, però de moment repassem els existents.

Aquesta és una mitjana de les enquestes que han publicat els mitjans de comunicació de Barcelona i de Madrid:

Title

EsconsEscons
PSC37-41
Junts29-31
ERC28-30
PP12-15
VOX9-11
Comuns5-7
CUP6-8
Aliança Catalana0-3
Ciutadans0

Mitja d'enquestes de Data10, ElectoPanel, Feedback, GAD3, GESOP, Ipsos, NC Report, Opinòmetre, Sigma Dos i SocioMètrica

Com veiem, el PSC de Salvador Illa parteix com a gran favorit, mentre que les tendències marquen un sorpasso de Junts per Catalunya a ERC, que podria ser encara més gran per l'efecte Puigdemont. D'altra banda, sembla que el PP d'Alejandro Fernández podria ser el partit que més creix, passant de 3 diputats fins a 15. Els sondejos també marquen que VOX podria mantenir resultats, mentre que la CUP i els Comuns patirien una lleugera reculada.

D'altra banda, Ciutadans es quedaria fora del Parlament a gairebé totes les enquestes publicades, mentre que Aliança Catalana podria treure 3 diputats per Barcelona. Si es confirmés, Sílvia Orriols quedaria fora del Parlament, ja que aquest dimecres s'ha confirmat que ella serà la número u per Girona. Tot i això, caldrà veure quin efecte té l'anunci d'Orriols en sondejos que es facin a partir d'ara.

L'enquesta de GESOP

Una de les enquestes més completes la va publicar el diari El Periódico feta pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). La va fer a mitjans de març, un cop es va confirmar l'avançament electoral. Segons GESOP, la participació serà més elevada que el 2021, quan la pandèmia la va reduir a gairebé el 54%, encara que no arribarà a les dades del 2017, quan es va enfilar al 79%. L'enquesta marcava què pensava el votant ara fa ja quasi un mes:

Title

PartitEscons
PSC35-38
ERC29-32
Junts29-32
PP12-14
Comuns7-9
VOX7-9
CUP7-9
Aliança Catalana0-3

L'enquesta de GESOP

Com veiem, aquesta enquesta d'El Periódico dona més escons a ERC i empata els dos grans partits processistes. En canvi, el diari Crónica Global publicava un sondeig fa tot just deu dies elaborat per Electomania, on hi ha alguns canvis significatius. El PSC mantindria la primera plaça amb 38 escons, mentre que Puigdemont se situaria segon amb 33. ERC seria la tercera força amb 28 diputats, seguit pel PP amb 12 i per VOX amb 11. Per darrere tindríem la CUP amb 8 diputats ja els Comuns amb 5.

L'enquesta d'Electomania assegura que Sílvia Orriols quedaria amb el 2,2% dels vots, molt a prop d'obtenir representació al Parlament de Catalunya. Cal tenir en compte que no ha estat fins aquesta setmana que Aliança Catalana ha confirmat que serà present a les eleccions del 12 de maig.

➡️ Política

Més notícies: