Muntatge amb foto de personatges

POLÍTICA

Què diu de diferent l'enquesta del CIS per a les eleccions catalanes del 12 de maig

El sondeig del Centre d'Investigacions Sociològiques no coincideix del tot amb les altres enquestes publicades avui


Aquest dilluns és el darrer dia que es poden publicar enquestes per a les eleccions catalanes del 12 de maig. El Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS de Tezanos, ha estat l'últim a publicar el seu sondeig, on dóna una victòria folgada -potser massa- per al PSC de Salvador Illa.

Els socialistes arrasarien, amb el 30% dels vots i doblegant el seu adversari, que seria presumiblement Junts per Catalunya. Diem probablement perquè Tezanos fa un favor a ERC i deixa les dues principals formacions processistes gairebé empatades, una dada que cap sondeig del dia reflecteix.

Darrere trobem el PP d'Alejandro Fernández, mentre que Vox, Sumar i la CUP perdrien vots i escons. De fet, els anticapitalistes podrien veure's superats per Aliança Catalana de Sílvia Orriols, que té a tocar entrar al Parlament amb diversos diputats.

L'enquesta del CIS s'ha fet més de 4.000 persones i és una la més extensa de les que s'han elaborat. De fet, guarda algunes coincidències amb la de dissabte del diari Ara, que també va comptar amb una mostra superior a la mitjana -3.000 entrevistes-.

Encuesta CIS 

PartidoVotos
PSC29,8% - 33,2%
Junts15,4% - 18,1%
ERC15,2% - 17,9%
PP9,6% - 10,9%
Vox 5,8% - 7,5%
Comuns Sumar5% - 6,7%
CUP3,2% - 4,6%
Aliança Catalana3% - 4,4%

06/05/2024

A la del diari Ara, el PSC sumaria entre 37 i 41 escons, Junts 30-34, ERC 22-26, el PP 9-12, Vox 10-12, els Comuns 6-9, la CUP 5-8 i Aliança 2 -7. Podem veure, per tant, algunes similituds i altres diferències substancials entre els dos sondejos.

Imatge del debat electoral de La Vanguardia i RAC1 el 26 d'abril del 2024

El que només assenyala el CIS de Tezanos

Ningú discuteix avui la victòria de Salvador Illa, que se situaria entre el 26 i el 33% dels vots. El que el CIS marca en solitari és l'empat tècnic entre Junts i ERC, cosa que sembla complicada.

Tots els sondejos d'aquest dilluns assenyalen que Puigdemont s'imposarà a Pere Aragonès amb certa rotunditat, fet que segons Tezanos no passarà. La diferència és a Junts, que segons diverses enquestes podria arribar al 20%, mentre que el CIS marca que no supera el 17,5%. Aquí hi haurà una de les claus de la nit electoral, doncs.

Una altra de les grans preguntes és qui es quedarà amb la quarta plaça. Tot i que el diari Ara marca un empat tècnic entre PP i Vox, el CIS assenyala que Alejandro Fernández quedarà per sobre d'Ignacio Garriga amb relativa facilitat. El Centre d'Investigacions Sociològiques també coincideix a marcar una certa reculada de Comuns i, sobretot, de la CUP.

Tant el CIS com l'Ara coincideixen a l'entrada de Sílvia Orriols al Parlament de Catalunya. Encara més, no descarten que sumin més de 2 diputats i puguin ser una de les sorpreses de la nit.

➡️ Política

Més notícies: