Muntatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de resignació i un pla mitjà curt de Puigdemont rient
POLÍTICA

Puigdemont, la darrera esperança de Feijóo

El futur del candidat del PP, a les mans del líder de Junts

Alberto Núñez Feijóo ho ha provat tot per ser el pròxim president del govern. Amb els seus propis vots més els de Vox, Coalició Canària i UPN, al popular només n'hi falten quatre per poder superar amb èxit la sessió d'investidura dels dies 26 i 27 de setembre. Però el PP ha xocat amb la realitat i, després de repartir propostes a dojo, ja no li queden alternatives per aconseguir més suports.

El PSOE olora la sang i no pensa cedir cap abstenció a la investidura de Feijóo. El PNB tampoc no té ni la més mínima intenció de donar els seus vots al PP mentre Vox entri a l'equació. I els processistes tenen unes demandes que els populars no poden assumir ni tan sols acostar-s'hi. Amb tot aquest context, només un miracle provocaria el triomf de Feijóo a la sessió d'investidura de finals de setembre.

Feijóo, cada cop amb menys opcions per ser president del Govern

D'aquesta manera, Feijóo està acorralat. I ja no només és difícil que sigui investit president, sinó que ara el que ja comença a entrar en joc és el seu futur polític. Si Sánchez aconsegueix els vots necessaris per tornar a ocupar la Moncloa, els dubtes sobre el líder popular augmentaran.

Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de circumstàncies mirant a l'horitzó

Molts es preguntaran fins a quin punt té sentit que segueixi liderant el partit després de ser incapaç de formar una majoria. I més, tenint en compte el context favorable que tenia després de les eleccions municipals del 28 de maig. Cal no oblidar que en plena campanya, fins i tot des de Gènova es deixava anar la idea de poder arribar a una majoria absoluta que va quedar a anys llum del resultat real del 23J.

És probable que l'única cosa que mantingui en vida la carrera d'Alberto Núñez Feijóo és la possibilitat d'una repetició electoral el gener vinent. El líder popular tindria una nova oportunitat per ampliar el seu avantatge i intentar obtenir una majoria al Congrés. I, davant d'aquest escenari, per al PP seria segurament més còmode fer pinya al voltant d'ell que iniciar un canvi de lideratge dins del partit.

Ara mateix, aquesta hipotètica repetició electoral està bàsicament en mans de Carles Puigdemont. El PSOE necessita el sí de Junts per arribar als 176 vots necessaris perquè Pedro Sánchez sigui reelegit. Els processistes són els que, previsiblement, faran suar més al PSOE per regalar-li els vots, a diferència de Bildu, PNB i ERC que ja s'han mostrat més que disposats a donar suport a Sánchez.

Això sí, Junts ja ha pactat amb els socialistes perquè Francina Armengol sigui la presidenta de la Mesa. A més, han arribat a un acord perquè els juntaires puguin tenir grup parlamentari propi al Congrés. Per si no n'hi hagués prou, els socialistes també estan disposats a cedir senadors perquè facin el mateix al Senat.

Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació

En resum, tot apunta que els juntaires acabessin cedint davant el PSOE perquè es juguen massa diners. I aquest és el principal problema per a Feijóo: que veu com el seu futur està en mans d'un Carles Puigdemont que ja no té cap objecció a pactar amb els socialistes. I aquesta es una mostra de la seva caiguda lliure com a polític: de "derogar el sanchisme" a dependre de Puigdemont.

En els últims dies han sortit informacions sobre Feijóo i una posible alternativa per la qual podria apostar. Es tractaria de deixar que Sánchez governés gràcies als processistes, pero que una vegada els hagi concedit l'amnistía, ERC y (sobretot) Junts acabin deixant caure el líder socialista a mitja legislatura, cap al 2025 aproximadament. Més enllà de ser una idea amb massa condicionants (i més desitjos que realitats), seria un escenari en el qual el mateix Feijóo seguiria depenent de la voluntat de Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: