Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de sorpresa i la boca oberta

POLÍTICA

Europa destapa l'última gran mentida de Puigdemont

El darrer engany del líder de Junts als seus votants, al descobert

A poc a poc, la realitat va posant al seu lloc Carles Puigdemont. Que el líder de Junts ha basat la seva carrera política en l'engany als seus votants és una cosa que tampoc descobrirem en ple 2023. El més destacat és que, ara, cada cop li duren menys les mentides. I en últim cas, el seu intent de prendre el pèl als seus s'ha destapat en tot just uns dies de diferència.

Fa uns dies, el líder de Junts i tots els seus sequaços sortien públicament a felicitar-se després de pactar amb el PSOE. Enrere quedaven 4 anys de campanya contra ERC per fer el mateix que ara fan ells: és a dir, pactar amb el “malvat 155”. "Puigdemont els ha fet suar sang" escrivia la seva portaveu Pilar Rahola per justificar l'acord amb els socialistes. I ho comprava amb una Esquerra que és “incapaç de pactar amb dignitat”.

Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats

D'aquesta manera, Carles Puigdemont i els seus abraçaven el pactisme d'ERC que tant havien criticat. El tracte era que Junts cedia els seus vots perquè la socialista Francina Armengol fos la nova presidenta del Congrés a canvi de diverses contraprestacions. Una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost del 2017 i una altra sobre 'cas Pegasus' d'espionatge a líders processistes van ser dues de les concessions de Pedro Sánchez als juntaires.

Després hi ha dues cessions més. D'una banda, que els socialistes facilitarien a Junts poder formar grup parlamentari propi al Congrés -que permetria als processistes ingressar uns 2 milions d'euros en subvencions-. I finalment, la cirereta del pastís: que el PSOE impulsaria l'oficialitat del català a la Unió Europea.

Sobre el grup parlamentari propi no n'han parlat gaire perquè lògicament no els interessa remarcar que van votar per Armengol a canvi de diners per al partit. Però respecte al català a Europa sí que es van recrear els juntaires. Ho van vendre com un gran èxit, però uns dies després comença a quedar demostrat que ni és un èxit ni res per l'estil. De fet, el compromís del PSOE pel que fa a aquest tema pot quedar en paper mullat.

Europa posa problemes a l'oficialitat de català

I és que Europa ha destapat el darrer engany de Carles Puigdemont a la seva gent. Bàsicament, perquè el reglament de la Unió Europa impedeix que la idea de Junts pugui tirar endavant. Segons publica El Español, Eslovàquia ha estat la primera a assenyalar que la voluntat del PSOE i els processistes respecte al català és inviable.

I és que, segons la normativa, les llengües oficials de la Unió Europea han de ser “llengües oficials a tot el territori de l'Estat membre”. Es tracta, doncs, d'un fet que no només no es compleix, sinó que a més obligaria a reformar la Constitució espanyola perquè fos així.

L'expresidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, intervé durant una segona sessió d'investidura de Marga Prohens com a presidenta de les Illes Balears

Segons comenten fonts oficials al mencionat diari, Espanya hauria de convertir “en idiomes oficials a tot el territori” les tres llengües que vol oficialitzar a Europa. I, a més, hauria de posar el català, el basc i el gallec al mateix nivell que el castellà. Estem parlant, doncs, de ciència ficció, ja que ara mateix aquest escenari és gairebé impossible.

Així doncs, el trofeu que va mostrar Carles Puigdemont fa uns dies respecte al seu pacte amb el PSOE es queda en res. Els socialistes només van presentar la proposta a la UE per oficialitzar el català, el basc i el gallec, però el següent pas és que els països membres ho aprovin per unanimitat el proper 19 de setembre. Cosa que, a mesura que passen els dies, sembla més que improbable si no es compleixen els requisits per poder dur-la a terme.

La declaració fake d'independència va durar a Carles Puigdemont tot just 8 segons. Ara pot estar satisfet perquè la contrapartida que va treure del PSOE per investir Armengol de presidenta de la Mesa ha durat una mica més: dues setmanes. El 19 de setembre tindrem el veredicte final de la UE.

➡️ Política

Més notícies: