Primer pla de Xavier Rius assenyalant una placa commemorativa als caiguts a la batalla de Bastogne, Bèlgica, a la II Guerra Mundial
POLÍTICA

Puigdemont, això sí que són presos polítics

Visito la localitat de Bastogne, a Bèlgica, on es va lliurar una de les batalles més dures de la II Guerra Mundial

Puigdemont: esto sí que son presos políticos

Una de les coses que m'ha avergonyit més durant el procés ha estat com abusaven de l'expressió “presos polítics” i “exiliats”. No només els partits al Govern de Catalunya sinó també TV3 o mitjans privats com RAC1.

No, no són presos polítics: a Espanya hi ha una separació de poders. No és un “Estat totalitari” ni “dictatorial” ni “autoritari”. Els presos polítics eren, per exemple, els que van patir sota el nazisme i que la majoria dels casos van acabar afusellats. Aquests sí que són presos polítics.

Aquest vídeo està gravat a Bastogne, municipi de Bèlgica on es va lliurar una de les batalles més dures de la II Guerra Mundial. En ell us parlo sobre el discurs dels processistes (incloent-hi polítics, partits i mitjans de comunicació) i us el comparo amb la realitat que van viure molts represaliats del III Reich.

I és que fins i tot Lluís Llach va arribar a afirmar que “hem acabat fent de carcellers”. El vídeo acaba amb una menció a Gustave Delperdange. Un presoner polític que va néixer el dia 1 doctubre de 1911 i que va morir afusellat en un camp de concentració. Concretament el camp de Breendonck, el dia 28 de febrer del 1944, és a dir, quan tenia 33 anys.

➡️ Els vídeos de Xavier Rius ➡️ Política

Més notícies: