Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez amb rostre seriós i, de fons, una imatge de José Luis Ábalos capcot
POLÍTICA

El PSOE utilitza el comodí de l'antifranquisme per desviar l'atenció del cas Koldo

A la presumpta corrupció de la parella d'Ayuso, el PSOE afegeix ara la llei memòria històrica per desviar així l'agenda mediàtica

El PP ha passat a l'ofensiva i avui s'estrenen al Congrés i al Senat les comissions d'investigació sobre el cas Koldo. Per part seva, el PSOE intenta desdibuixar la situació i passa també a l'ofensiva. Insisteixen a posar el focus de la corrupció sobre Ayuso i, ara, afegeixen la qüestió de la memòria històrica.

El franquisme mediàtic

D'un temps ençà, el franquisme serveix al PSOE per treure aigua. És un assumpte que li permet abundar en la separació amb el PP i en reforçar el discurs que són un “dic” contra l'extrema dreta. Màxim quan Vox pressiona a les comunitats autònomes presidides pel PP per fer lleis en sentit contrari.

Alberto Núñez Feijóo en primer pla, borrós, i de fons Pedro Sánchez i Nadia Calviño parlant asseguts als seus escons del Congrés dels Diputats

El precedent més recent és el de la 'Vall dels Caiguts'. El Gobierno del president Sánchez es va prendre aquest assumpte com una prioritat informativa que, a efectes polítics, li va permetre guanyar protagonisme. Cosa que ara torna a necessitar més que mai per diluir la pressió mediàtica pel cas Koldo.

Ayuso i Franco

El PP va aprofitar des del primer moment el cas Koldo per posar en marxa comissions de recerca. L'objectiu no és cap altre que mantenir viva la flama mediàtica d'aquest assumpte i, sense anar més lluny, avui s'inaugura una comissió d'investigació al Senat i una altra al Congrés. Cal esperar, doncs, un segon assalt en xarxes i en mitjans de comunicació sobre el cas Koldo.

Davant d'aquesta situació, el PSOE fa la maniobra clàssica de desviar l'agenda mediàtica. En un primer moment, es van defensar atacant i van activar el ventilador amb la presidenta de la Comunitat de Madrid. Com és habitual en aquests casos, la informació està molt enterbolida i l'única cosa que es percep amb claredat són les maniobres interessades dels partits.

Fotografia d'Isabel Díaz Ayuso de perfil, en un acte amb les banderes de Madrid i Espanya de fons

En aquesta mateixa línia, el partit socialista estira el comodí que té en exclusiva, que és la qüestió de la memòria històrica. Si avui s'estrenen les comissions d'investigació sobre el cas Koldo, avui també el Consell de Ministres estudiarà accions legals contra tres comunitats presidides pel PP i a propòsit de les lleis de memòria històrica. Cal esperar també el corresponent soroll mediàtic des de terminals afins.

“Blanquejar el franquisme”

Es tracta d'Aragó, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó. Aquestes tres comunitats promouen lleis de memòria històrica que no estan en la línia de què ha establert el Gobierno central. Com amb la corrupció, la situació acabarà empantanegada en un procés d'acusacions i apel·lacions a la justícia que, a efectes pràctics, la ciutadania sol obviar.

El PSOE també pot abundar en la tàctica que, de moment, els ha donat bons resultats: parlar de l'extrema dreta i intentar llastar el PP amb VOX. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Víctor Torres, assenyalava ahir en una entrevista a TVE que PP i VOX intenten "blanquejar el franquisme" posant-lo dret d'igualtat "amb un període d'un règim democràtic com va ser la Segona República".

➡️ Política

Més notícies: