Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació i primer pla mitjà de Carles Puigdemont rient. De fons, una foto de la Mesa del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

El PSOE salva Puigdemont: l'amnistia pactada amb ERC i Junts inclourà el terrorisme

Socialistes i independentistes es tornen a posar d'acord malgrat la gesticulació

El PSOE ha tornat a cedir a les exigències de Junts i ERC, i inclourà el terrorisme com un dels supòsits contemplats a la llei d'amnistia. Això sempre que no hi hagi una violació greu, manifesta i directa dels drets humans. Carles Puigdemont queda així blindat davant de possibles recursos a la justícia.

La llei d'amnistia, inicialment, només incloïa aquells casos de terrorisme en què no hi hagués sentència ferma. Les investigacions per terrorisme a Carles Puigdemont i Marta Rovira obrien la porta a la possible exclusió de l'amnistia. ERC i Junts van presentar dues noves esmenes per incloure també aquests casos.

L'acceptació de les esmenes demostra que malgrat la gesticulació, el PSOE i Junts sempre troben un camí per a l'entesa. Però alhora, la inclusió dels casos de terrorisme amb sentència ferma afegeixen un factor de risc. Aquest pot ser l'element més polèmic quan la llei arribi al Tribunal Constitucional i la Justícia Europea.

Una qüestió espinosa: perilla l'amnistia?

Fins ara, al Gobierno tenien molt clar que la llei d'amnistia tiraria endavant pel seu perfecte encaix en l'ordenament jurídic espanyol i europeu. Però la inclusió de delictes de terrorisme amb sentència ferma suposa un problema afegit. És el que pot generar més dubtes als alts tribunals a l'hora d'aprovar o rebutjar la llei.

Per si de cas, el Gobierno s'ha cobert les espatlles. Tot i que s'elimina l'article 2 que deixava fora de l'amnistia condemnats per terrorisme amb sentència ferma, es manté l'exclusió per a casos de violacions de drets humans. Això és important perquè concorda amb els articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals.

Això permet defensar que la llei d'amnistia està d'acord amb les lleis europees i internacionals. De fet, el PSOE defensa els canvis argumentant que “s'atorga més claredat a l'article sobre els efectes a l'àmbit penal i afegeix seguretat jurídica”. A Ferraz veuen difícil que els tribunals puguin tombar la llei d'amnistia.

PSOE i Junts, condemnats a entendre's

El PSOE i els partits independentistes han acordat també incloure l'esmena en virtut de la qual la justícia "deixarà sense efecte les ordres de cerca i captura i ingrés a la presó" dels beneficiats per la llei d'amnistia. Se suspendran també les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció. Amb aquestes dues esmenes, Junts i ERC donen per satisfetes les principals demandes.

Tant PSOE com Junts saben que els seus destins estan tràgicament units. Els socialistes són conscients que només l'aprovació de la llei de l'amnistia aconseguirà mantenir a la superfície l'acord d'investidura amb ERC i Junts. I a Junts saben que el naufragi del Govern de coalició suposaria llançar per la borda tot el que s'ha aconseguit fins ara.

D'una banda, hi ha la necessitat dels independentistes, sobretot de Junts, de vendre un relat als seus votants. D'altra banda, però, hi ha la necessitat política que els obliga a anar de la mà del PSOE i sotmetre's a la prosaica realitat del pragmatisme. Per això diuen una cosa, sens perjudici que fer la contrària al cap d'unes hores.

➡️ Política

Més notícies: