Muntatge de Santos Cerdán rient i Puigdemont amb la boca oberta
POLÍTICA

El PSOE rectifica Carles Puigdemont 48 hores després

Santos Cerdán assegura que des del PSOE “no es parla de lawfare”


El secretari general del PSOE, Santos Cerdán, ha assegurat aquest dissabte des de Màlaga que al partit socialista “no s'està parlant de ‘lawfare’”.

Després de l'acord a què van arribar PSOE i Junts per Catalunya dijous passat, tots dos partits han rebut moltes crítiques per part del poder judicial. I és que sobre aquest tema, Cerdán ha assegurat que entre els socialistes no he parlat de lawfare.

I és que amb aquest terme anglosaxó, no es refereixen a res més que a les causes judicials mendaços que frenen les aspiracions polítiques d'una persona o grup. Segons algunes associacions vinculades al poder judicial, l'acord entre el PSOE i Junts fa referències a la possibilitat de crear comissions de recerca per determinar si hi va haver situacions de judicialització de la política. Cal recordar que tot això s'emmarca en el context del que va passar a Catalunya el 2017.

Santos Cerdán i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les, asseguts en un sofà

“S'ha de llegir bé el paràgraf. Parla d'unes comissions que hi haurà al Congrés dels Diputats, no es parla de res més”, comentava el número tres del PSOE. Amb aquestes declaracions, Santos Cerdán deixava clar que un ‘lawfare’ no entrava als plans dels socialistes.

A més, Cerdán ha assegurat que la llei d'amnistia es registrarà “com més aviat millor”, quan tots els grups que ho han de signar, l'hi hagin llegit. El secretari ha afegit també que “no hi ha dubtes” per part de cap grup i que “els detalls estaran polits”.

Santos Cerdán acusa Aznar d'“instigar” les protestes als carrers

Cerdán ha aprofitat també per acusar l'expresident del Govern, José María Aznar. El del PSOE ha assegurat que Aznar de “tenir molta responsabilitat del clima que s'ha generat amb les protestes als carrers”. Per ell, l'expresident del Govern és un dels instigadors de les manifestacions que s'han donat per tot el país.

“Les paraules d'alguns líders polítics són molt perilloses”, assegurava Cerdán, apuntant directament Aznar.

L'expresident del Govern José María Aznar durant un col·loqui a la inauguració del Màster d'Acció Política de l'Institut d'Estudis Atlàntics i la Universitat Francisco de Vitoria

I és que el secretari general s'ha mostrat preocupat davant del clima tensionat que s'ha pogut veure a les manifestacions dels últims dies. A més, Cerdán ha apuntat directament a la “dreta i la ultradreta” com a instigadors de les protestes.

Aquestes acusacions parteixen d'unes declaracions que va fer l'expresident Aznar arran del pacte entre Sánchez i Puigdemont. El 2 de novembre passat, Aznar va llançar un missatge molt clar en contra de l'amnistia: “es poden fer moltes coses, menys una: inhibir-se”.

Per això, l'expresident del Govern va encoratjar que cadascú “des de la seva responsabilitat” havia de ser “conscient de la situació”, encoratjant així els manifestants.

➡️ Política

Més notícies: