Es busca lideratge per al cansament ciutadà
Les protestes contra la pujada d'impostos constaten que sense una figura que aglutini es dilueixen
Tarragona convocava aquest divendres 10 de novembre la segona concentració contra la pujada d'impostos municipals. L'ajuntament liderat pel PSC va aprovar els increments del 7,4% de l'IBI, el 12% de les escombraries, el 20% de la taxa de les terrasses i el 33% de l'Impost de Construccions. Ho va fer a més amb el vot favorable de Junts per Catalunya i d'En Comú Podem. Hi havia, doncs, tots els ingredients per a una manifestació massiva a la plaça de la Font, epicentre de la ciutat, però només va congregar un centenar de persones.
Algun pensarà que la gent entén la pujada de taxes i impostos i que el ciutadà és solidari amb la pobra economia del seu ajuntament, però no és així. L'augment de l'IBI passa a centenars d'ajuntaments catalans i només cal fer una ullada a les xarxes per comprovar que la gent està cansada, farta. El problema és que sense organització, sense un líder que aglutini aquest descontentament, el moviment mor i la classe política respira.
La protesta ciutadana de Tarragona va fracassar malgrat la bona voluntat dels convocants. Hi havia diverses federacions de veïns, comerciants i hostalers. Alguns capaços de posar-se al capdavant, però que ja han rebut algun toc perquè desisteixin, no sigui el cas que algú lideri el malestar. Perquè aquí rau la clau del problema: cal algú creïble, que vingui de la base i que tingui dots de posar-se al capdavant.
No només a Tarragona, és evident. La pujada de preus, el cost de vida i els impostos que paguem no ha anat acompanyada d'un augment de la qualitat de vida. Impulsar un negoci és molt més complicat ara que fa 20 anys i a molts només els queda el paraigua públic.
Un de cada dos espanyols més grans de 18 anys rep una pensió, un sou públic o algun tipus de prestació. I és una cosa insostenible a mitjà termini. El malestar veïnal, el cansament de molts ciutadans existeix, no entén de color polític i és de base. Ho hem vist a Reus, on a petita escala s'han sabut organitzar i cada dilluns mostren el seu rebuig a una pujada d'impostos abusiva.
Un moviment fora dels partits tradicionals
No hi ha ara mateix cap partit que pugui aglutinar tota aquesta gent que vol i necessita una cosa totalment diferent. La CUP, que diu que és el poble, no treu el cap en aquestes concentracions i VOX forma part d'un sistema que és el que s'ha de canviar. No cal parlar de Podem o Sumar, que són els que aproven les pujades d'impostos i se n'inventen d'altres des del Gobierno.
Hi ha, doncs, un brou de cultiu evident. La distància de bona part dels ciutadans amb els partits polítics catalans hi és. Comença als pobles, amb el rebuig a la pujada dels impostos, però s'eleva a les altres institucions. El que passa és que sense organització, sense algú que posi veu i de cara a aquest moviment, quedarà en això, en una cosa espontània que morirà al carrer.
Seguirà el descontentament, però a les cases. I els partits polítics tradicionals respiraran, perquè ells són incapaços de donar resposta a allò que demana el ciutadà. De moment, ells guanyen.
Més notícies: