Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez i Gabriel Rufián, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

PSOE i ERC es juren fidelitat

Pedro Sánchez mima Oriol Junqueras en plenes negociacions

Gest de Pedro Sánchez cap a Oriol Junqueras i ERC després del seu acostament obligat a Junts per Catalunya i Carles Puigdemont. El president del Gobierno en funcions i candidat a la investidura, ha trucat aquest dimecres al president d'Esquerra per agrair-li el suport des del 2018. La trucada s'emmarca en un context de negociació i en una jornada on el PSOE també es trobarà amb Gabriel Rufián. L'objectiu socialista és posar una marxa més i lligar la investidura com més aviat millor.

Cal tenir en compte que ERC ha mostrat les últimes setmanes el seu mosqueig amb Pedro Sánchez. En part pel teatre necessari en la lluita per l'hegemonia processista, en part per l'estratègia per negociar. Mentre Yolanda Díaz anava a Waterloo i el PSOE normalitza Puigdemont, Junqueras i Pere Aragonès no acaben de trobar un nou full de ruta ni un relat creïble. Ara, Sánchez intenta normalitzar la situació amb una trucada a Junqueras i fent-la pública.

Sobretot això: publicitar que ha trucat al president d'Esquerra per agrair el seu suport al Gobierno des del 2018. Encara que aquesta estratègia dels republicans els hagi portat a perdre vots a cada elecció. A més, Pedro Sánchez vol que aquesta relació entre tots dos continuï més enllà de la investidura. Segons ha transcendit, la trucada és una "mostra de respecte mutu", cosa que potser necessitava molt més Junqueras que Sánchez.

El paper del president d'ERC és poc concret els darrers mesos. La seva figura ha anat perdent popularitat i no acaba de trobar el lloc. No és a l'equip organitzador, no pot ser càrrec públic i la trucada de Sánchez el situa en certa manera -i per unes hores- com un actor polític rellevant. El gest, doncs, pretén ser una mena de viatge a Waterloo però en format telefònic.

Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats

ERC i el PSC, fidelitat gairebé per obligació

Socialistes i republicans s'han d'entendre encara que no vulguin. Pedro Sánchez necessita els seus 7 vots i Esquerra a canvi demana que el PSC li aprovi els pressupostos i faciliti el que semblava molt difícil: que el Govern d'Aragonès pugui arribar al 2025. La fidelitat, doncs, comporta un preu que satisfà tots dos. A Pedro Sánchez potser més, perquè sacrifica les opcions de Salvador Illa de ser president a curt termini, però viurà a la Moncloa alguns anys més.

Per a ERC, el pacte amb el PSOE és estratègic, per assegurar el seu poder a la Generalitat, encara que no els assegura resultats ni nous votants. Si Junts i Puigdemont se sumen a l'acord, serà una alegria per a Esquerra, que no serà acusada de 'traïció' pels seus exsocis. Encara que això comporti la tornada del de Waterloo a Catalunya. Aquesta darrera, ja és una pantalla llunyana i a la política catalana es viu a curt termini.

➡️ Política

Més notícies: