Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

El PSOE activa el compte enrere

La llei d'amnistia es registrarà els propers dies i Pedro Sánchez serà investit la setmana que ve


Fins ara s'han anat complint tots els terminis marcats pel PSOE a la complexa operació per quedar-se a la Moncloa. Amb el sí de Junts i ERC, Ferraz activa el compte enrere perquè Pedro Sánchez sigui investit president la setmana que ve. Això obliga a pitjar l'accelerador amb la tramitació de l'amnistia.

Aquest dijous mateix el Govern podria presentar els detalls de la llei d'amnistia. Serà el pas previ per al seu registre a la Mesa del Congrés, tan bon punt es tanqui oficialment l'acord amb Junts. El pas següent serà la data del debat d'investidura, que la presidenta del Congrés, França Armengol, té previst anunciar aquest divendres.

Pla mitjà de Francina Armengol i Pedro Sánchez rient i aplaudint

A finals de setmana es podria anunciar oficialment l'acord amb Junts i ERC. El debat d'investidura tindrà lloc probablement dimarts 7 i dimecres 8 de novembre. La llei d'amnistia es podria registrar dilluns o dimarts, i Pedro Sánchez seria investit dimecres amb 178 vots a favor.

La llei d'amnistia, qüestió de dies

La tramitació de la llei d'amnistia podria coincidir amb el ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Vuit vocals han sol·licitat aquest ple urgent per rebutjar l'amnistia. Parlen d'abolició de l'Estat de Dret amb conseqüències perjudicials per a Espanya.

Tot i això, la llei d'amnistia entrarà en vigor fins i tot encara que hi ha un recurs davant el Tribunal Constitucional. Al PSOE ia Sumar són optimistes i consideren que el camí per a l'amnistia està clar. Això permetrà engegar el govern, confiant que Junts compleixi la seva promesa de garantir l'estabilitat de la legislatura.

Un cop desbloquejada la llei, el Govern té previst presentar els detalls per fer pedagogia davant dels espanyols. A Ferraz són conscients del rebuig que genera la mesura. No es descarta que es faci aquest mateix dijous, abans de començar amb la tramitació a les Corts.

Posar en marxa el Govern

Al PSOE són conscients del rebuig que genera l'acord amb Junts, i creuen que el millor és que el govern arrenqui com més aviat millor. Els socialistes han cedit en moltes de les qüestions que exigia Junts. Però també han fet una crida a la calma entre les seves files, assegurant que no s'ha creuat cap línia vermella.

A més, el PSOE ha transmès als seus que han aconseguit concessions importants per part dels independentistes. La prioritat del Govern era que Puigdemont renunciés a la unilateralitat, i que Junts garantís l'estabilitat de la legislatura. Els propers dies es donaran a conèixer els detalls de l'acord.

L'equip de Pedro Sánchez creu que si s'engega el govern i es comencen a aplicar les mesures econòmiques i socials més importants, la dreta es quedarà sola cridant als carrers. Per això ha marcat unes dates molt clares al calendari. I ha activat el compte enrere per desbloquejar la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: