Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Pedro Sánchez s'ennuega amb l'amnistia

La revolta dels jutges se suma a la rebel·lió interna al PSOE i l'expressió de descontentament als carrers


Vuit vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han sol·licitat un ple extraordinari per expressar el rebuig a l'amnistia. La reunió es podria celebrar dilluns que ve, en vigílies del debat d'investidura. Això afegeix més pressió sobre un Pedro Sánchez a qui se li està ennuegant l'amnistia.

Segons publica avui Vózpopuli, el Govern planeja presentar dijous la llei d'amnistia. A partir d'aquí s'acceleraran els terminis perquè la norma s'aprovi com més aviat millor, complint amb l'exigència de Junts. La mesura de gràcia, de la qual es van coneixent els detalls, inclourà condemnats per terrorisme i malversació.

El PSOE ha aconseguit el més difícil, convèncer els set diputats de Junts, i Sánchez podria ser investit dimecres que ve. Ara caldrà veure el preu que pagarà. La revolta dels jutges se suma a un clima de crispació creixent als carrers i la rebel·lió interna a les files socialistes.

'Abolició de l'Estat de Dret'

El sector conservador del CGPJ ha engegat els mecanismes per mostrar el seu rebuig a la llei d'amnistia. Els vuit vocals parlen d'abolició de l'Estat de Dret a Espanya. I adverteixen que l'aplicació de la norma tindrà conseqüències en perjudici de l'interès real d'Espanya.

La reacció dels magistrats té a veure en bona mesura amb la polèmica reunió celebrada aquest dilluns a Brussel·les entre el número tres del PSOE i la cúpula de Junts. Hi ha una indignació evident perquè consideren que la foto suposa una degradació del poder judicial i l'Estat de Dret a Espanya. Cal recordar que els representants socialistes van posar amb una imatge de l'1-O.

Mentrestant, el Govern ha pressionat l'accelerador perquè la llei es pugui registrar abans de la investidura de Pedro Sánchez. Aquesta era una de les exigències de Puigdemont. A la reunió de dilluns, els dirigents socialistes li van prometre que la llei es presentarà immediatament després de tancar els acords.

Més pressió per a Pedro Sánchez

Un dels focus de pressió per a Pedro Sánchez és l'oposició, que les últimes hores ha pujat el to contra l'amnistia. Alberto Núñez Feijóo va qualificar la foto de dilluns com a “la imatge d'una rendició”. Cuca Gamarra també ha criticat l'acord del PSOE amb ERC per a l'amnistia, “amb nocturnitat i traïdoria”.

L'altre focus és el carrer, amb la convocatòria de manifestacions contra l'amnistia a Madrid, Barcelona i València, els propers dies. De moment, ja s'han produït tres grans mobilitzacions. Dos van tenir lloc a Madrid amb PP i Vox com a protagonistes, i una altra va ser impulsada per la societat civil a Barcelona.

El tercer focus és dins del mateix PSOE, amb veus crítiques com Odón Elorza i Emiliano García Page. A més, Ferraz tem una baixa participació de la militància a la consulta sobre els plans de Sánchez amb els independentistes. Sánchez haurà de picar molta pedra per convèncer els espanyols i els seus de les bondats de l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: