El PSC arrasa a la demarcació de Barcelona, ERC se l'enganxa i el PP dóna la pujada
Els resultats a Barcelona reflecteixen la tendència electoral del 12-M a Catalunya
Els resultats electorals a la demarcació de Barcelona reflecteixen en bona mesura el que ha passat en aquests comicis a Catalunya. El PSC ha arrasat amb 28 diputats i el 30% dels vots, mentre que Junts ha passat a la segona posició amb 18 diputats i el 19% dels sufragis. El PP és el partit que creix més amb 11 diputats, vuit més que el 2021, i l'11,5% dels vots.
[eleccions]https://datos-elecciones.com/12m/ca/08/layout/9100/Elecciones%20al%20Parlament%20de%20Catalunya#[/eleccions]
Com en els resultats globals del país, ERC és qui surt més malparat amb set diputats menys (de 19 a 12) i cau a la tercera plaça amb el 13% dels vots. Una dada interessant és que en només tres anys el PP ha retallat la distància a ERC de 16 a un sol diputat, i del 16% a l'1% dels vots. Vox passa a ser cinquena força amb els mateixos diputats, 7 i el mateix percentatge de vots, i els Comuns en perden un i es queden amb 6.
La CUP ha perdut dos diputats a la demarcació de Barcelona i es queda amb tres diputats, dels quatre que tindrà al Parlament. Ciutadans, que a les darreres eleccions havia obtingut 5 diputats en aquesta demarcació, s'ha quedat fora. Tampoc ha aconseguit cap representació Aliança Catalana, que només ha aconseguit representants a la demarcació de Girona ia Lleida.
Salvador Illa i Alejandro Fernández, els grans vencedors
Els grans triomfadors de la nit són els caps de llista del PSC i el PP a la demarcació de Barcelona, Salvador Illa i Alejandro Fernández. També el candidat de Junts, Carles Puigdemont, que entrarà amb altres pesos pesants de la llista com ara Josep Rull, Jaume Giró, Lluís Puig i Francesc de Dalmases. Els grans derrotats són el candidat d'ERC, Pere Aragonès, i les candidatures de la CUP i els Comuns.
Els socialistes han guanyat clarament les eleccions a Catalunya amb 42 diputats, i assumeixen la responsabilitat de formar govern. ERC ja ha dit que no entrarà a cap govern, mentre que Puigdemont obre la porta a la negociació però amb un panorama molt incert. En aquestes eleccions hi ha hagut una forta pujada de les dretes i un enfonsament de les esquerres i l'independentisme que inicien ara un període de reflexió.
Més notícies: