Transeünts immigrants en un cèntric carrer de Barcelona caminant d'esquena a la cambra
POLÍTICA

Protesta al centre de Barcelona contra la imposició del burca

Col·lectiu feminista va denunciar ahir la situació d'opressió en què han quedat les dones afganeses

Una de les contradiccions que nia dins l'esquerra contemporània és la relació amb l'islam. Més en particular, amb el tracte que l'islam dispensa les dones. Això genera força tensions entre els diferents sectors de l'esquerra.

El discurs de tall més oficialista insisteix en la multiculturalitat i el respecte a la diversitat. Altres sectors més dissidents, en canvi, consideren que una posició típicament progressista com el feminisme entra en conflicte directe amb l'islam. Destacades feministes com Najat el Hachmi denuncien de manera habitual aquesta situació.

Encara que sigui un discurs que quedi silenciat pel mainstream progressista, hi ha plataformes i col·lectius feministes que es mostren molt crítics amb l'islam i seves les dinàmiques misògines. Concretament, amb símbols com el burca. En aquest sentit, destaca la plataforma CATAB, Catalunya Abolicionista Plataforma Feminista.

“El burca ens tortura a totes”

Per tercer any consecutiu, CATAB va protestar ahir davant de la seu de l'ONU a Barcelona. Van triar aquest lloc per visibilitzar l'abandó de la comunitat internacional cap a les dones de l'Afganistan.

Cal recordar que el 2021 la retirada militar de l'Afganistan per part dels Estats Units va precipitar l'arribada al poder dels talibans. Això va deixar les dones afganeses en una situació d'opressió i indefensió preocupant. No poden, per exemple, acudir al col·legi o a la universitat, tampoc treballar, vestir al seu gust o sortir-ne soles.

Per denunciar tota aquesta situació, el col·lectiu CATAB es va concentrar al burca com a símbol de l'opressió envers les dones. A l'anunci de la concentració s'hi van referir com “un símbol de l'opressió patriarcal més primitiva i coercitiva, i juntes lluitarem per la seva erradicació”.

Algunes de les assistents a la manifestació es van vestir amb un burca per visibilitzar la protesta. Entre elles, l'advocada i activista Núria López, que també va mostrar la seva preocupació davant el fet que “moltes dones a Barcelona, especialment a la zona del Raval, també estan obligades a portar-lo”.

Entre altres missatges, a la manifestació es van alçar proclames com “el burca ens tortura a totes” o “talibà, cabró, és vel és opressió”.

➡️ Política

Més notícies: