Primer pla de Sílvia Orriols somrient i mirant a càmera a la plaça de l'ajuntament de Ripoll

POLÍTICA

El programa de Sílvia Orriols en 5 punts: què proposa més enllà de la immigració

Aliança Catalana presenta el seu programa electoral de cara a les eleccions del 12 de maig

Aliança Catalana ja ha presentat el seu programa electoral per a les eleccions del 12 de maig. El partit de Sílvia Orriols apunta a ser una de les sorpreses en aquests comicis i ja són diverses les enquestes que li donen opcions d'irrompre al Parlament.

Fa mesos que Aliança Catalana parla, sobretot, d'independència i immigració. Pel que fa a la primera qüestió, la formació de Sílvia Orriols proposa declarar la independència si hi ha majoria al Parlament. I si no n'hi ha, aposten per “preparar-se per a la secessió” amb mesures com “establir contactes internacionals amb altres estats”, “reduir el deute” o potenciar “la nostra sobirania energètica i alimentària” i “promovent la nostra independència financera”.

Pel que fa a la immigració, el seu programa es basa a demanar "una moratòria en immigració", potenciar "ajudes als països d'origen", "buscar cooperació internacional per generar zones segures o zones protegides a l'Àfrica i l'Orient Mitjà per acollir sol·licitants d'asil" o aplicar "la llei d'estrangeria, deportant delinqüents i repatriant il·legals".

Què proposa Aliança Catalana més enllà de la immigració i la delinqüència?

Al programa d'Aliança Catalana es detallen diversos temes que escapen de les dues qüestions centrals del discurs que habitualment manté Sílvia Orriols. Aquestes són algunes de les més destacades.

1. Impostos i fiscalitat

Aliança Catalana i Sílvia Orriols aposten per eliminar l'impost de successions com ja han fet diverses comunitats autònomes. A més, critiquen que Junts i ERC l'augmentessin en plena pandèmia. I proposen “tornar gradualment a les famílies els diners que van pagar per aquest increment des del confinament”.

Més enllà d'eliminar l'impost de successions, Aliança Catalana i Sílvia Orriols proposen "una rebaixa generalitzada dels impostos" com ara "reduir el nombre de trams de l'IRPF, suprimir l'impost de patrimoni o reduir la quota d'autònoms". Entre altres propostes, al programa també s'inclou l'oferta de “beneficis fiscals a la renda i altres impostos als emprenedors” o “eliminar l'impost sobre transmissions patrimonials en la compra del primer habitatge”.

2. Família i natalitat

Aliança Catalana vol que es declari "l'estat d´emergència demogràfica". Això provocaria, entre altres, mesures com “bonificar el tram autonòmic de l'IRPF si tens un fill (3%), dos (10%), tres (20%) o quatre o més (30%) fins que els nens compleixin 21 anys”.

Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols de perfil rient i de fons una imatge presa des d'un balcó d'una concentració davant de l'ajuntament de Ripoll amb unes desenes de persones

Una altra de les apostes del partit de Sílvia Orriols és que els pares “puguin escollir el model educatiu per als fills”. I és que, segons es detalla al seu programa, per a Aliança Catalana “la família és el primer esglaó de la societat catalana”, independentment de si són famílies “tradicionals, monoparentals o parelles homosexuals”.

3. Retallades a l'administració pública

Una de les mesures estrella d'Aliança Catalana és reduir el nombre de "conselleries, direccions generals, alts càrrecs i organismes que viuen de l'erari públic". En aquest sentit, també aposten per “realitzar una auditoria” per saber si hi ha hagut irregularitats en els darrers anys i per “suprimir totes les despeses supèrflues” de la Generalitat.

Relacionat amb l'administració pública, el partit de Sílvia Orriols també proposa “reduir la burocràcia”, “eliminar duplicitats” a l'administració, “avaluar periòdicament el funcionament de les institucions” o el “rendiment de comptes” de totes les despeses dels ens públics.

4. Seguretat

Aliança Catalana també ha presentat diverses mesures respecte a aquesta qüestió. Són mesures com demanar una modificació del Codi Penal per “imposar penes de presó d'un a tres anys a qui hagi estat condemnat anteriorment per tres delictes de furt” i per “adoptar com a mesura cautelar el desallotjament immediat en un termini de 48 hores” d'un immoble okupat.

En aquest apartat, Sílvia Orriols i el seu equip també proposen “prohibir anar amb la cara tapada a la via pública, com ara un casc o un burka”, “garantir que la policia disposi dels recursos necessaris”, “sistemes de vigilància a mitjançant càmeres de seguretat”, “augmentar la presència policial en zones problemàtiques”, “augmentar el nombre d'efectius als cossos de seguretat de Catalunya” i “endurir la normativa contra l'incivisme”.

Per agilitzar les sentències en el cas dels multireincidents, també volen “crear jutjats especials dedicats a la seguretat ciutadana per fer judicis ràpids”.

Imatge de l'entrada de la presó Brians 2 amb una furgoneta dels Mossos passant per davant

El programa d'Aliança Catalana també dedica un capítol a la situació a les presons, un dels temes que han agafat més protagonisme els darrers mesos a Catalunya. La seva promesa més rellevant és la construcció d'una nova presó per als "reclusos més agressius" i que, així, no posin en risc la integritat física de la resta de reus.

Que els funcionaris de presons siguin reconeguts com a agents de l'autoritat, frenar la política actual que aposta per potenciar els tercers graus o construir una presó exclusiva per a dones són altres idees que Aliança Catalana ha posat damunt la taula.


5. Altres propostes destacades

El programa de la formació liderada per Sílvia Orriols també contempla “tombar la llei de limitació dels preus del lloguer”, “incentivar el turisme intern”, apostar per grans esdeveniments com “la Fórmula 1, MotoGP o el Mobile World Congress”, que TV3 sigui “imparcial, abandonant tot activisme polític impropi d'un mitjà públic” o, en política internacional, “estar al costat de les democràcies liberals” que “lluiten contra sistemes autoritaris”.

Consulteu aquí el programa d'Aliança Catalana

➡️ Política

Més notícies: