Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo amb els braços plegats i amb cara de pocs amics i un pla mitjà d'Alejandro Fernández parlant
POLÍTICA

Alejandro Fernández guanya el pols a Feijóo i seguirà al capdavant del PP català

No hi haurà relleu al capdavant del Partit Popular a Catalunya. Diversos motius han empès Feijóo a aparcar la seva batalla amb Alejandro Fernández, que seguirà liderant el PP català

La guerra interna que s'havia generat al PP català després de les eleccions generals ha arribat al seu final. Si més no, de moment. Alberto Núñez Feijóo, que va intentar provocar un relleu al capdavant del partit a Catalunya, finalment ha llençat la tovallola. Segons ha pogut saber E-Notícies, Alejandro Fernández seguirà liderant el PP català després de guanyar-li el pols a Gènova.

En els darrers mesos, Alejandro Fernández s'ha mostrat molt crític amb algunes decisions de la cúpula del partit. Sobretot respecte a l'intent d'acostament dels populars a Junts per Catalunya. Feijóo va arribar a mostrar el seu respecte a Puigdemont, cosa que va reprovar obertament el líder del PP català. Això va provocar un cisma dins del partit. Fins al punt que el gallec va iniciar diversos moviments per buscar un substitut a l'actual president del partit a Catalunya.

Un dels principals motius pels quals Feijóo ha decidit aparcar aquesta batalla és que Alejandro Fernández compta amb un ampli suport de les bases. I hi havia seriosos dubtes que Gènova pogués imposar la seva voluntat de provocar un canvi a la presidència del PP català. Van sonar diversos noms per substituir-lo, com el de Dolors Montserrat o el de l'alcalde de Castelldefels, Manu Reyes. Però actualment, ningú del partit a Catalunya es veu capaç de desbancar Fernández, vist el suport que té entre els militants.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, intervé durant un acte sectorial del Partit Popular sobre economia, a Casa Seat, el 26 de juny del 2023, a Barcelona

A més, els darrers resultats electorals avalen la línia política del tarragoní. A les generals del passat 23 de juliol, el PP català va aconseguir fins i tot més vots que Junts i Esquerra a Catalunya. I van passar de tenir dos diputats a aconseguir-ne sis.

Per si això no fos suficient, les enquestes auguren uns bons resultats per als populars de cara a les properes eleccions al Parlament. L'últim CEO, el CIS català, catapultava el PP com a quarta força parlamentària, atorgant-li fins a 14 diputats, 11 més dels que té actualment.

Un 2024 intens i un canvi estratègic, els altres motius

Tots aquests factors han fet desistir Alberto Núñez Feijóo d'obrir una pugna interna per rellevar Alejandro Fernández. Però n'hi ha més. I és que també cal tenir en compte que el líder popular acaba de remodelar la cúpula del partit a nivell nacional i que en mig any hi haurà eleccions a Galícia, al País Basc i al Parlament Europeu. En aquest sentit, els temps tampoc no jugaven a favor del polític gallec.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant una roda de premsa després d'una sessió plenària, al Congrés dels Diputats, el 21 de setembre del 2023, a Madrid

A més, sembla que Gènova ha descartat l'estratègia d'acostar-se a Junts, guanyant així les tesis que sempre ha defensat Alejandro Fernández. Un exemple va ser quan es va conèixer que Puigdemont no tancava la porta a donar suport a una hipotètica moció de censura contra Pedro Sánchez. Un escenari que Feijóo va descartar ràpidament. Aquesta va ser una prova que la ferida oberta per les diferències estratègiques entre Gènova i el PP català ja estava cicatritzant.

Els molts fronts oberts que té el partit, deixar de considerar Junts com un interlocutor vàlid, la fortalesa d'Alejandro Fernández dins del partit i un calendari poc favorable per obrir batalles internes han estat factors clau perquè Gènova desisteixi d'iniciar un procés a Catalunya que Feijóo podria haver perdut fàcilment. Després d'uns mesos convulsos, es tornen a calmar les aigües al PP català.