Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez gran al mig i un altre de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras més petits somrient
POLÍTICA

La guerra entre ERC i Junts amarga Pedro Sánchez

Les tres taules de diàleg compliquen les negociacions


ERC i Junts segueixen la seva guerra personal negociant per separat les condicions amb el PSOE. Aquest cap de setmana, socialistes i postconvergents s'han reunit per primera vegada a Ginebra, Suïssa, per posar les bases de la futura negociació. Ara arriba el torn d'Esquerra, que vol recuperar la taula de negociació amb una reunió també a Suïssa.

Els republicans celebren que Junts hagi entrat al terreny de la negociació, cosa que implica indirectament acceptar que ERC tenia raó. I els tornen a estendre la mà per a una negociació conjunta amb Madrid. Però alhora es nota que Esquerra va a remolc i que intenta igualar Junts en una competència permanent.

Això suposa un problema per al PSOE, que admet que la divisió independentista complica unes negociacions ja de per si delicades. El mateix Pedro Sánchez ha dit que a les dues taules s'acaben tractant els mateixos temes. I que l'objectiu en el futur és unificar les dues taules de diàleg a una.

Tres taules de diàleg

El relat d'ERC és clar, per a ells no ha canviat res i Junts és qui té urgència per justificar el seu canvi de posició. La realitat és que feia més d'un any que el PSOE no es reunia amb ERC a la taula de diàleg. I que només després del sí de Puigdemont a la investidura, Pedro Sánchez s'ha avingut a reprendre-la.

Primer pla del polític del PSOE Pedro Sánchez amb rostre visiblement seriós

Això i la imatge de la primera reunió entre PSOE i Junts a Ginebre aquest cap de setmana obliguen ERC a fer un pas endavant. La intenció dels republicans és utilitzar el perfil institucional de la presidència de la Generalitat per donar presència a la negociació. Per això han anunciat una reunió oficial entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, el proper 21 de desembre.

Aquesta serà l'avantsala de la primera reunió de la taula de negociació entre ERC i el PSOE a Suïssa. Per tant, a la pràctica hi haurà tres taules de negociació entre el PSOE i Junts per una banda, amb el Govern per l'altra, i finalment amb ERC. Els republicans ja han confirmat que el verificador serà diferent del de Junts.

Més problemes per al PSOE

Des del principi, una de les obsessions per al PSOE era garantir l'estabilitat de la legislatura. Però els mateixos socialistes van jugar a dividir ERC i Junts per debilitar el front independentista en les negociacions per a la investidura. Ara això se li torna en contra perquè complica encara més la delicada situació.

El Govern de Pedro Sánchez està condicionat per la guerra particular entre Junqueras i Puigdemont. D'una banda, per la dificultat d'una negociació a tres bandes que posa més difícil les condicions de Sánchez als independentistes. D'altra banda, per la tensió que afegeix més inestabilitat a la legislatura.

Moncloa ja ha advertit als partits processistes que les negociacions seran lentes. Això juga en contra sobretot de Junts, que té més pressa per presentar uns resultats concrets al seu electorat decebut pel sí a la investidura. Més tranquil·litat es respiren a ERC, que només miren amb recel els moviments de Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: