Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Problemes al Govern espanyol davant l'arribada massiva d'il·legals a les Canàries

N'han arribat 13.000 només al mes d'octubre

La crisi migratòria a les Illes Canàries està assolint nivells realment preocupants per al Govern de Pedro Sánchez. Amb els 1.700 d'aquest darrer cap de setmana ja són més de 13.000 els irregulars arribats les darreres setmanes. Això ha desbordat completament les previsions del govern central espanyol.

Segons The Objective, els delegats del govern de diverses comunitats han demanat ajuda a les autoritats regionals per gestionar la situació. La idea és que aquestes autonomies puguin allotjar els immigrants que ara es concentren a les illes. Es dóna la circumstància que la majoria d'aquestes regions estan governades pel Partit Popular.

La situació és crítica. Només al mes d'octubre han arribat a les costes canàries la meitat del que portem d'any. Els nouvinguts són muntats en autobusos en direcció al Centre Temporal per a Estrangers, des d'on són distribuïts a centres d'acollida a diferents punts de la península.

No els poden tornar

El Govern de Pedro Sánchez viu la segona gran crisi migratòria del seu mandat. Després de l'allau del 2021 que va posar en risc la seguretat fronterera a Ceuta, ara el focus és a les illes Canàries. El problema és què fer amb la gran quantitat de persones que estan arribant de manera irregular.

Arribada de la pastera al moll de La Restinga, a 21 d'octubre de 2023, a El Hierro, Illes Canàries (Espanya)

L'estratègia de l'Executiu passa per traslladar els nouvinguts a la península amb un objectiu: reduir el contingent d'immigrants de les illes a un màxim de 6.000. Per això, el Govern de Pedro Sánchez, en dificultats, ha demanat ajuda a les comunitats autònomes.

L'Exèrcit i la Creu Roja s'estan encarregant de la gestió dels nouvinguts a la primera línia d'atenció. El problema ve després, ja que per llei el Govern no pot retornar els immigrants. Per evitar allotjar-los en hotels com fa dos anys, la solució passa per distribuir-los a altres comunitats autònomes.

Improvisació i urgència

Com va passar el 2021, la sensació és que al Govern la situació se li ha anat de les mans. Molts critiquen la manca de previsió. Tot i que els experts i les organitzacions feia temps que avisaven que hi hauria noves allaus, el Govern ha tornat a reaccionar tard i malament a aquesta nova crisi migratòria.

"Què farà el Govern per defensar les fronteres", es preguntava Isabel Díaz Ayuso, "què està fent per frenar aquestes onades d'irregulars". Una de les solucions que estudia el Govern és habilitar les instal·lacions del Ministeri de Defensa a Campament, Madrid. A la Comunitat de Madrid, les autoritats han estat avisades del trasllat imminent de diversos menors nouvinguts a les illes.

Aquest és un bon exemple de la improvisació amb què l'Executiu està gestionant la crisi migratòria. En molts casos, els delegats del Govern truquen a les autoritats regionals just abans de traslladar els immigrants. Això dóna poc marge de reacció als governs autonòmics, que a més no s'hi poden oposar per raons humanitàries.

➡️ Política

Més notícies: