Muntatge amb Carles Puigdemont visiblement enfadat i Pere Aragonès somrient amb el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

El Govern repta Puigdemont després de la seva última treta

ERC torna al 'som una nació'

Nova polèmica entre les dues ànimes processistes, Junts i ERC, ara a compte del terme “minoria nacional”. La recta final dels acords entre el PSOE i els postconvergents s'està centrant en el reconeixement dels catalans com a minoria nacional. El Govern de Pere Aragonès ha reaccionat amb un to crític.

Ha estat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, qui ha esmenat la plana a Junts. Per ell, els catalans no són un grup amb trets particulars que viuen dins un Estat, sinó que Catalunya és una nació. “Catalunya no s'ha reivindicat mai com a minoria nacional”, diu Campuzano, “sinó com a nació”.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

És un nou xoc conceptual entre el Govern i el partit de Carles Puigdemont. A Waterloo han recorregut sistemàticament a la idea de “minoria nacional” per armar el seu relat. Per tant, amb la seva crítica Esquerra carrega contra l'estratègia de l'“exili” encapçalada per Puigdemont.

Un nou estratagema de Puigdemont

Una minoria nacional és un grup ètnic, religiós o lingüístic que viu al conjunt d'un Estat amb un sentiment de pertinença. El concepte de minoria nacional acostuma a estar vinculat a la idea de vulnerabilitat. Els seus drets solen estar amenaçats i exigeixen la protecció explícita per a la supervivència.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Aquesta és la idea de què parteix l'estratègia de Carles Puigdemont des de l'“exili”. Ara, Junts vol el reconeixement explícit dels catalans com a minoria nacional. Això permetria encarrilar legalment l'amnistia, i els tribunals espanyols i europeus ho tindrien més difícil per tombar-la.

Aquest és ara el moll de les negociacions entre PSOE i Junts, que estan esgotant les seves opcions en la recta final. A Moncloa ia Waterloo transmeten optimisme. Tot marxa bé, i en els propers dies es podria anunciar un acord definitiu per a la investidura.

'Som una nació'

El Govern intenta competir amb Junts pel protagonisme en les negociacions amb el PSOE. En aquest context, Esquerra ha tornat a carregar contra l'estratègia dels postconvergents. El debat sobre el terme “minoria nacional” ha permès als d'Aragonès tornar a entonar allò de “som una nació”.

Campuzano ha deixat clar que els catalans no són una minoria nacional com els russos de Letònia o els hongaresos de Romania. “És un terme equivocat”, ha dit, “perquè som una nació” i és per això que “aspirem a la independència”. Això obre una nova discussió entre el món juntaire i els republicans.

Mentrestant, ERC continua gesticulant. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que la condició és que el PSOE compleixi els seus compromisos amb Catalunya, i que de moment estan “lluny”. Tot i això, és impensable que sigui Esquerra qui acabi impedint la investidura de Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: