Primer pla de la princesa Leonor molt somrient durant la recepció del Palau Reial durant el Dia de la Hispanitat
POLÍTICA

La princesa Leonor venç a Podemos

La popularitat de la princesa contrasta amb el declivi dels morats


La Princesa Leonor jurarà avui "guardar i fer guardar la Constitució", el dia que compleix la majoria d'edat. A l'acte hi assistirà una àmplia representació dels partits polítics i dels òrgans de la cambra. L'absència més destacada serà la dels cinc diputats de Podemos, inclosos els seus ministres.

Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón no assistiran a la jura de Leonor “per convicció democràtica”. Critiquen l'acte com una “exaltació” de la monarquia i la “justificació” de la desigualtat per motius hereditaris. Podemos es desmarca així de Sumar, que sí que acudirà a la cita, amb Yolanda Díaz al capdavant.

Podem ha aprofitat lʼesdeveniment per tornar a obrir el debat sobre monarquia o república. Aquest debat funcionava bé fins ara, pel desgast de la Corona durant els darrers anys del regnat de Joan Carles. Però la “Leonormania” ha obert una etapa de renovació que enterra el debat.

Un notable alt per a Leonor

El regnat del Rei Felip VI va marcar una ruptura i va recuperar la confiança minvada pels escàndols del seu pare. Elionor no només culmina aquesta fase de renovació sinó que a més apropa la institució als joves. La seva popularitat és evident i ajuda a modernitzar la Casa Reial ia reflotar-ne la imatge.

Primer pla de la princesa Leonor amb rostre seriós

Hi ha una altra dada interessant, i és que Leonor ja és la membre de la Família Reial més ben valorada pels espanyols. La princesa avança el seu pare Felip, i es posa al capdavant amb un notable alt (8,2). A més, un ampli percentatge creu que serà Reina davant d'una minoria que vaticina una república.

Leonor ha aconseguit enterrar temporalment el debat sobre la monarquia i ampliar el consens en les formacions polítiques. El més significatiu és l'actitud de Sumar, que amb la seva assistència a l'acte d'avui trenca amb la tradició de boicotejar la Casa Reial. Només ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG se sumaran al boicot de Podem.

Un suspens per a Podem

L'auge de la princesa Leonor contrasta amb el declivi de Podemos, tant a les enquestes com a la valoració dels seus ministres. Segons l'últim baròmetre del CIS, corresponent al mes d'octubre, Ione Belarra i Irene Montero són les pitjor valorades del Govern. Alberto Garzón tampoc aprova.

Els espanyols posen un 3,46 a Ione Belarra, ministra de Drets Socials, i un 3,75 a Irene Montero, ministra d'Igualtat. Alberto Garzón, ministre de Consum i pertanyent a Izquierda Unida, treu un 4,17. Aquestes notes coincideixen amb la caiguda de Podem a les enquestes i el desgast per les lluites internes amb Sumar.

Primer pla de Ione Belarra amb Irene Montero al Congrés dels Diputats

El PP ha carregat les tintes contra Pedro Sánchez, i ha assenyalat l'absència de Podem com un fidel retrat del govern de coalició. Però l'assistència de Sumar al'acte permet al PSOE mostrar una imatge d'unitat. Ja hi ha alguna cosa que uneix Yolanda Díaz amb Leonor, i és que totes dues han aconseguit doblegar Podemos.

➡️ Política

Més notícies: