Carles Puigdemont en primer pla saludant amb cara somrient
POLÍTICA

L'independentisme ja somia el retorn de Puigdemont a Catalunya

El procés necessita un fet històric per sortir de la seva letargia


El triomfal retorn de Valtònyc a Catalunya ha provocat l'eufòria de l'independentisme, que ja fabula amb la tornada del president pròdig. Si les negociacions entre el PSOE i Junts avancen i hi ha amnistia, Carles Puigdemont podrà tornar a la terra promesa. I aquesta possibilitat desperta moltes passions per la seva indiscutible càrrega simbòlica.

Des de la declaració frustrada d'independència i la fugida de la cúpula a l'estranger, l'independentisme somia la tornada de Puigdemont a Catalunya. L'estratègia de l'exili no ha funcionat, i el procés s'ha degradat al mateix ritme que el lideratge de l'expresident. La seva tornada a casa és fonamental per ressuscitar les velles utopies.

Avui fa precisament sis anys que Carles Puigdemont va emprendre el camí de l'exili. I la premsa processista ho rememora amb l'expressió d'un desig, preguntant-se si serà l'últim aniversari fora de Catalunya. El camí per a la tornada, però, sembla no estar tan clara com alguns voldrien.

No serà tan senzill

La foto de Carles Puigdemont al costat de Valtònyc abans que aquest emprengués el camí de tornada a casa amaga un poderós missatge. És més a prop l'expresident de tornar a casa com el raper mallorquí? En realitat tot és més complicat del que podria semblar a simple vista.

El PSOE i Junts semblen tenir molt encarrilades les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez a canvi de l'amnistia. Segons fonts de la negociació, el PSOE estreny l'accelerador per celebrar el debat d'investidura els dies 7 i 8 de novembre. Però això no vol dir que Puigdemont pugui tornar immediatament.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

El PP i Vox tenen la intenció de posar en marxa tots els mecanismes legals per frenar la llei d'amnistia. Aquesta haurà de passar per un complex entramat de filtres jurídics que acabaria amb la decisió definitiva del Tribunal Constitucional. A més que això allargarà els terminis per a la seva aprovació, ningú assegura que el TC donarà llum verda.

Junts necessita Puigdemont

Tot i que no ocupa cap càrrec orgànic, Carles Puigdemont continua sent el líder de Junts. Els seus anys a l'estranger han llastat electoralment Junts, que han vist com ERC els menjava la torrada tant al Govern com al poder territorial. El partit de Puigdemont necessita més que mai per recuperar l'hegemonia.

La tornada de Carles Puigdemont com un nou Tarradellas seria l'estocada definitiva a una ERC molt tocada. L'ocàs d'Oriol Junqueras i la impopularitat de Pere Aragonés donen un trist panorama per als republicans. La incògnita és saber com es reajustaran les aliances entre PSC, ERC i Junts d'ara endavant.

L'altre focus és l'independentisme radical, que ja ha amenaçat amb una llista cívica si Junts investeix Pedro Sánchez. Un cop més, el retorn de Puigdemont serà clau perquè Junts pugui resistir aquest pols. És evident que si Junts dóna el sí al PSOE és perquè ha valorat que els avantatges són més grans que els inconvenients.

El comptador a zero

Junts vendrà l'acord amb el PSOE com un triomf històric de l'independentisme. L'amnistia permetrà a Cares Puigdemont tornar, posar-se als comandaments del Procés i apartar el Govern "autonomista" d'ERC. L'amnistia serà només el punt de partida per a una cursa que ha de portar a la independència.

Muntatge fotogràfic amb els 2 líders independentistes Puigdemont i Junqueras, amb Pedro Sánchez en primer pla i una manifestació plena d'estelades de fons

Aleshores Carles Puigdemont haurà de decidir si l'objectiu és un nou referèndum o la via unilateral. L'ANC ja ha avisat que els catalans ja van votar el 2017 i que la tasca dels partits ha de fer efectiu el mandat de l'1-O. Puigdemont es trobarà doncs a l'epicentre del debat estratègic.

És clar que l'amnistia reobre el debat dels lideratges a l'independentisme. Carles Puigdemont està cridat a omplir el buit que Pere Aragonès no ha aconseguit ocupar amb prou convicció. De moment, l'independentisme somia que aquesta sigui l'últim aniversari de Puigdemont a l'exili.

➡️ Política

Més notícies: