Pere Aragonès en una sessió de control al Govern l'abril de 2023
POLÍTICA

Pressió sobre Pere Aragonès

La trucada anticipada de Pedro Sánchez deixa la pilota a la cort del president de la Generalitat

La convocatòria d'eleccions anticipades de Pedro Sánchez deixa la pilota a la pista de Pere Aragonès. Es pot governar la Generalitat després de perdre cinc regidors a Barcelona? Havent passat de la primera força municipal a la tercera? O deixant-te 300.000 vots entre 2019 i 2023? De més del 23% al 17%.

En teoria, sí, perquè són unes eleccions diferents, però Esquerra queda molt tocada per les eleccions municipals. Tenint en compte, a més, que el Parlament només té 33 diputats de 135 i que van aprovar els pressupostos gràcies al PSC. Els socialistes, ara a l'alça definitivament a Catalunya, els tenen agafats per un sol lloc.

A més, Sánchez -que sempre ha estat de moviment ràpid- ha agafat el toro per les banyes. Allargar la legislatura fins al desembre podria ser un calvari. No només per la caiguda del PSOE, sinó també per la de Podem i Sumar. Els Podemites, segurament, insistirien a marcar encara més el perfil.

La pilota, doncs, ara és a la teulada de Pere Aragonès. És un President de la Generalitat que va arribar contra pronòstic després de la condemna d'Oriol Junqueras i el vot de Junts, amb qui també ha trencat relacions. La pregunta és si Aragonès seguirà els passos de Sánchez o intentarà arribar al final de la legislatura a empentes i rodolons.