Pla americà de Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Joquim Forn, Jordi Sánchez i Josep Rull en sortir de la presó amb una estelada i una pancarta amb el lema 'Freedom for Catalonia'
POLÍTICA

Els presos del procés envien una advertència a Pedro Sánchez

Segons Joaquim Forn, amb l'amnistia no n'hi haurà prou

A tres dies per a l'inici de la nova legislatura i amb la investidura a l'aire, Junts encara no ha revelat si optarà pel bloqueig o donarà el seu braç a tòrcer. L'amnistia continua sent una de les condicions innegociables per al partit de Carles Puigdemont. Però la decisió ha provocat un cisma al si dels presos.

Els presos a l'òrbita d'ERC, com Oriol Junqueras i Dolors Bassa, són partidaris de negociar condicions concretes sense posar en risc la legislatura. Els presos de Junts, com ara Jordi Turull i Josep Rull, volen tensar la corda fins al final. Fins i tot a risc que s'acabi trencant.

Avís de Joaquim Forn

Un dels darrers en aixecar la veu ha estat Joaquim Forn, de l'òrbita de Junts. L'exconseller d'Interior condemnat per sedició ha advertit al PSOE que “l'amnistia no és el punt d'arribada sinó de partida”. Per ell, la llei d'amnistia no serà suficient per resoldre el conflicte català.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exconseller s'ha referit a l'oferta socialista d'una llei d'amnistia a canvi del suport dels set diputats de Junts. Per Forn, amb això no n'hi haurà prou. "La gent no va anar a votar l'1 d'octubre per a l'amnistia, sinó per a una altra cosa", ha afirmat.

Forn deixa clar així que només negociaran a canvi del seu objectiu real, que és el referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Pel que fa a l'amnistia, reitera el mateix missatge que transmet l'entorn de Puigdemont. No acceptaran una solució individual, sinó una amnistia general “per als 4.000 represaliats” del procés.

A favor del front comú independentista

Joaquim Forn s'alinea amb el sector dur de Junts, disposat a bloquejar la legislatura si no hi ha un compromís ferm amb l'autodeterminació. Cosa que contrasta amb una posició més pragmàtica de presos i “represaliats” com Junqueras, Bassa o Marta Rovira. Aquests demanen avenços com la transferència de Rodalies i un pacte fiscal per a Catalunya.

Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació

Esquerra també ha posat èmfasi al front comú independentista, que Junts ha rebutjat per discrepàncies estratègiques. Els postconvergents no es refien d'ERC i volen portar les negociacions per separat i discretament. Els republicans, en canvi, insisteixen que els 14 diputats independentistes negociïn junts la investidura.

Joaquim Forn també s'ha pronunciat sobre això. Per ell, els dos partits independentistes han de negociar junts “les qüestions de país” a Madrid. Ha recordat que l'independentisme és més fort unit que no pas separat. I s'ha mostrat confiat que hi haurà avenços en aquest sentit.

Turull i Rovira, cridats a entendre's

L'única possibilitat ara mateix de restablir els ponts entre les dues formacions és l'entesa entre Jordi Turull i Marta Rovira. Tot i les seves discrepàncies, tots dos mantenen una excel·lent relació. Els sectors moderats de totes dues formacions els veuen com els dos líders cridats a la reconstrucció de la unitat.

➡️ Política

Més notícies: