Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

L'estratègia del PP per posar en un compromís a Pedro Sánchez

Gènova traça un pla pensant en una repetició electoral

El PP té un pla per arrabassar la Moncloa al PSOE. A Gènova donen per perduda aquesta batalla per la investidura i creuen que cal prémer l'accelerador per convocar unes noves eleccions com més aviat millor. Pensen que escurçar els temps és clau per posar Pedro Sánchez contra les cordes.

El primer pas del pla és aconseguir l'encàrrec de Felip VI per formar govern. Feijóo tindrà així una oportunitat d'or per presentar a tots els espanyols el pla de Govern alternatiu per a Espanya. Necessitarà la majoria absoluta per ser investit, cosa que ni els populars més optimistes contemplen.

Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb el logotip del Partit Popular de fons

Aquí és on entra la segona part del pla. El PP vol celebrar el debat d'investidura com més aviat millor, dimecres 30 d'agost. Començarà així el compte enrere per a la dissolució de les Corts (dos mesos) i la convocatòria d'eleccions (47 dies després).

Segons el pla, els espanyols tornaran a les urnes el 17 de desembre, gairebé sense temps perquè Pedro Sánchez pugui forjar els seus pactes amb nacionalistes i independentistes. A més, a Gènova s'escampa la sensació de desgast al bloc de la dreta. Com més temps passi, més temps per a Pedro Sánchez per rearmar-se i més desil·lusió i desmobilització a la dreta.

El PP vol noves eleccions

Tot i que ho neguen en públic, entre els populars domina la preferència per la repetició electoral. La crisi oberta a Vox beneficiaria el PP, que podria concentrar el vot de la dreta i a més sacsejar-se la pressió dels d'Abascal. Amb un Vox minimitzat i més diputats al sac, Feijóo podria intentar convèncer el PNB per formar una majoria.

Muntatge Pedro Sanchez, Feijóo i Abascal

A més, al PP creuen que el flirteig de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont li passaria factura a la nova votació. L'independentisme també podria rebre un altre correctiu, i continuar perdent pes. Els més optimistes creuen que tot porta a una presidència d'Alberto Núñez Feijóo, per molt tortuós que sigui el camí.

La primera batalla es juga aquest dijous 17 d'agost amb la formació de la Mesa del Congrés. Si Pedro Sánchez aconsegueix atraure el PNB i formar una majoria a mesa, és probable que el Rei l'esculli a ell per intentar formar govern. El pla del PP quedaria aleshores frustrat i, una vegada més, Feijóo haurà d'anar a remolc.

Una cursa de fons

Al PP hi ha una lògica urgència per arribar a la Moncloa. Però un sector del partit no veu amb mals ulls que Pedro Sánchez convenci Puigdemont i sigui investit amb els vots de l'independentisme més radical. Veuen la carrera cap a la presidència com una cursa de fons en què tot els va a favor.

D'una banda, hi ha la recomposició de la dreta amb la crisi oberta a Vox. A Gènova fan càlculs, i amb una oposició responsable però ferma Feijóo podria aconseguir almenys dos dels tres milions de votants de Vox. Així arribaria a les properes eleccions havent recuperat el monopoli de l'espai conservador.

D'altra banda, hi ha el desgast del PSOE en un govern molt més esperpèntic que el de l'anterior legislatura. No es descarta que Puigdemont faci descarrilar la legislatura abans que s'acabi. Feijóo seria aquesta vegada la clara alternativa al “sanchisme” sense rivals ni obstacles.

➡️ Política

Més notícies: