Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de dubtes i arquejant les celles
POLÍTICA

El president del CGPJ destapa l'engany de Pedro Sánchez amb l'amnistia

No és d'interès general ni genera consens

L'amnistia és possible a la Constitució? Aquesta és la pregunta que es fa tot Espanya arran de la negociació entre el PSOE i Sumar i els independentistes. Vicente Guilarte, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha parlat a la Cadena Ser sobre el seu encaix a l'ordenament jurídic espanyol.

Per Guilarte, l'amnistia ha de tenir uns “pressupostos” que ara mateix, a parer seu, no es donen. “Legalment hi cap tot”, ha afirmat, “però és una institució excepcional i cal utilitzar-la amb molt de compte”. El magistrat adverteix del risc que suposa aprovar una cosa així “com mera conjuntura electoral”.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

A més, ha criticat la visita de la vicepresidenta del Govern Yolanda Díaz a Brussel·les. “Em solidaritzo amb els jutges del Tribunal Suprem, que van fer una feina immillorable atenint-se a la legalitat. Marchena és un jurista impecable que ha actuat sempre amb lleialtat institucional i sotmetent-se al principi de legalitat: què sentirà ell?”.

L'amnistia, sí però...

Guilarte ha explicat a Hora 25 de la Cadena Ser que hi ha dos elements “que configuren l'amnistia amb certa unanimitat a nivell mundial”. Un és “que sigui una cosa que interessi més del que perjudica, que sigui d'interès general”. El segon, “que hi hagi un cert consens entre tots els afectats”.

Pel president del CGPJ, no es compleixen cap dels dos requisits. No és d'interès general, “perquè si no hagués anat als programes dels partits abans de les eleccions”. I tampoc genera un consens general, cosa que suposa un problema perquè “és una institució de difícil encaix”.

Diu Guilarte que l'amnistia "ha de tenir cert consens, obeir a una nova negociació del model territorial". Ell no és partidari d'una amnistia "sense un consens majoritari", encara que "hi ha elements que ho poden forçar". En aquest sentit, ha assenyalat “la necessitat i urgència dels vots de Puigdemont”.

Guerra a la vista

El Govern ja dóna per fet que no hi haurà temps per aprovar una llei d'amnistia amb garanties abans de la investidura. Una de les solucions ara passa per establir les condicions de l'amnistia en un document signat. I deixar la part tècnica de la llei per més endavant.

Però l'aprovació de la llei tampoc no estalviarà al Govern la més que probable guerra política i jurídica que després s'obrirà. El PP té previst posar en marxa la maquinària institucional per derogar la llei. Això passa per mocions a parlaments i ajuntaments, la majoria del Senat i fins i tot les palanques judicials.

➡️ Política

Més notícies: