Presenten una querella criminal contra Yolanda Díaz
Encara cueja la reunió amb Puigdemont
La vicepresidenta del Govern, en qualitat de no se sap ben bé què, va visitar aquesta setmana l'expresident Carles Puigdemont, pròfug de la justícia. No ha transcendit exactament el contingut de la reunió. Però la líder de Sumar es va mostrar molt satisfeta i convençuda que hi haurà investidura.
Primer va ser Vox qui va sol·licitar al Tribunal Suprem la declaració testifical de Yolanda Díaz i Jaume Asens després de reunir-se amb Puigdemont. Ara, una altra querella acorrala una mica més la vicepresidenta. Aquesta vegada l'acusen de presumpta omissió per perseguir delictes.
De sis mesos a dos anys d'inhabilitació
La querella ha estat presentada per l'advocat Rubén Gisbert, que considera que el viatge de Yolanda Díaz a Brussel·les és susceptible de delicte penal. La vicepresidenta podria haver incorregut en un delicte d'omissió del deure de perseguir delictes. La querella ja ha estat remesa al Tribunal Suprem.
L'advocat parteix de l'obligació del govern de promoure la persecució dels qui atemptin contra la integritat de l'Estat. Confia que la querella aconseguirà ampliar la jurisprudència sobre aquest tipus de conductes. A més, ha sol·licitat ajuda en forma de donacions per a la causa.
Gisbert considera que la conducta de la presidenta en reunir-se amb un pròfug de la justícia és susceptible de ser delicte. El lletrat recorre a l'article 408 del Codi Penal. Aquest diu que l'autoritat té l'obligació de promoure la persecució de delictes, i que la seva omissió pot comportar una inhabilitació de sis mesos a dos anys.
Susceptible de delicte
El dubte és si aquesta obligació afecta només autoritats i funcionaris encarregats de perseguir delictes, o inclou també membres del govern. Rubén Gisbert creu que la querella té “encaix legal”. Ara està esperant la seva acceptació o rebuig per part de l'alt tribunal.
QUERELLA CONTRA YOLANDA DIAZ por sus actos con PUIGDEMONT
Yolanda Díaz i Carles Puigdemont van emetre un comunicat conjunt en què mostraven la seva voluntat de buscar solucions democràtiques al conflicte català. Sumar i Junts van qualificar la trobada d'“històrica” i “normalitat democràtica”. Tot i això, altres consideren que va ser susceptible fins i tot de delicte.
Acusen Yolanda Díaz d'haver actuat en contra dels interessos generals del país i d'haver vulnerat les lleis que té l'obligació de complir. El lletrat també aprecia que l'amnistia és incompatible amb la persecució de delictes.
Més notícies: