Muntatge d'Abascal, MEloni i LePen amb el logotip de Vilaweb de fons
POLÍTICA

La premsa processista torna amb el mantra de 'l'extrema dreta'

Les principals capçaleres nacionalistes no se surten del guió i comparteixen la mateixa interpretació dels resultats

Ara com ara, l'anàlisi i l'autocrítica des dels sectors progressistes i oficialistes brillen per la seva absència. Per contra, la tendència general és limitar-se a constatar la realitat electoral i a afegir-hi caricatures. Amb l'agreujant de l'enfonsament de Junts i ERC, el cas de la premsa afí al processisme és l'exemple més clar d'aquesta situació.

Pla mitjà de Marine Le Pen amb les mans a la boca llançant petons als assistents d'un míting

"Onada ultra"

Pel que fa als resultats de les europees, un repàs a algunes de les principals capçaleres nacionalistes com VilaWeb, ElMón, el diari Ara o Nació mostra un doble patró.

En primer lloc, hi ha un lament general amb l'enfonsament del procés – 920.000 vots menys – i la victòria sense matisos del PSC. Una veu autoritzada en la matèria com a director de VilaWeb, Vicent Partal, assenyala que el PSC pot tornar a “imposar aquest relat de la centralitat política”. També assenyala que l'abstencionisme s'ha acarnissat amb el processisme i ha permès l'èxit del PSC. Novament, una evidència que es veia venir de lluny, almenys des del 12M.

Sens dubte, però, el més destacat és l'apel·lació constant a l'auge de l'extrema dreta, que permet dissimular una mica el daltabaix processista. En aquest punt, el consens és màxim entre la premsa nacionalista. “De París a Viena. De Roma a Amsterdam passant per Berlín. L’onada ultra ha amarat el gir conservador a Europa, tant previsible com perillós, perquè enganxa el continent en una cruïlla existencial i amb molts reptes per resoldre”, diu Serra Carné a la seva crònica per a Nació Digital. 

VilaWeb i el Món es mouen en una línia similar. Partal, per exemple, parla d'una “Europa tocada de mort” i que “l'extrema dreta ja no és un fenomen dels marges sinó del centre. Preocupant. Enormement preocupant”. Per la seva banda, el Món titula que “L'extrema dreta es dispara, però els grans partits conserven la majoria a la UE” i qualifica de “dolentes notícies” el resultat. Sota el títol "La gran coalició de l'Eurocambra manté la majoria tot i l'augment de l'extrema dreta", el diari Ara explica les dificultats que tindrà Von der Leyen per a renovar el seu mandat al capdavant de la Comissió.

Paral·lela a TV3, llavors, la premsa processista no sembla entrar al moll de la qüestió. Amb una població indignada per la inseguretat i el desordre migratori, el resultat d'ahir a la nit era previsible i les causes estaven a la vista. A més, en el cas de Catalunya, el cop electoral al processisme permet advertir per partida doble que el desengany de la ciutadania és màxim.

➡️ Política

Més notícies: