Primer pla de Marine Le Pen
POLÍTICA

La premsa catalana fa el ridícul després del triomf de Marine Le Pen a França

Malabars als principals mitjans a Catalunya a l'hora d'informar de les eleccions franceses

Marine Le Pen va arrasar a la primera volta de les eleccions legislatives que es van celebrar aquest diumenge a França. Diumenge que ve es decidirà definitivament la composició del parlament francès, però el que és clar és que, després de la jornada d'ahir, la premsa catalana no va passar precisament una bona nit.

Tot i que no hi ha un consens entre els politòlegs a l'hora de definir què és “extrema dreta” i que l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen ha negat aquesta etiqueta, els principals mitjans de comunicació a Catalunya s'han esforçat a deixar clar els seus lectors i audiència que sí que ho és. Tot plegat, amb el clar objectiu d'intentar demonitzar i deshumanitzar la força política més votada aquest diumenge a França.

Primer pla de Jordan Bardella amb rostre somrient

La Vanguardia, per exemple, posen “extrema dreta” al titular i al subtítol, tot i que és molt poc habitual repetir conceptes als dos principals apartats d'una notícia. A NacióDigital, en canvi, es llueixen en el primer paràgraf de la seva notícia: a només unes línies utilitzen dues vegades “extrema dreta” i una altra “ultradreta”.

Més cridanera és la peça publicada al Diari Ara. El concepte “extrema dreta” és utilitzat, ni més ni menys, en 16 ocasions a la seva notícia. Una notícia que, segons indica el diari, té 5 minuts de lectura. És a dir, el concepte “extrema dreta” apareix de mitjana cada 19 segons de lectura. Sobretot, que a cap lector no li quedi cap dubte que l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen és, per al Diari Ara, un partit d'“extrema dreta”. Això sí, la palma se l'emporta Vilaweb amb els seus malabars a l'hora de tractar la victòria del partit identitari francès.

Pla mitjà de Marine Le Pen amb les mans a la boca llançant petons als assistents d'un míting

El digital dirigit per Vicent Partal va titular el següent una vegada tancats els col·legis i publicades les primeres enquestes. "Els sondejos a peu d'urna donen la victòria a Le Pen, però amb un fort augment dels partits democràtics", deia. És a dir, per a Vilaweb, l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen no és un partit democràtic. “Els francesos votaven avui cap partit no democràtic?”, “manipular la realitat de la manera que ho fa Vilaweb és molt perillós” o “confonen democràcia amb wokisme” van ser algunes de les respostes que va rebre aquest digital indepe.

Tot i això, els malabars de Vilaweb no van acabar aquí. De fet, el cas següent ja no és que siguin malabars, són directament fake news. "Última hora, l'extrema dreta recula a la Catalunya Nord", afirmaven. Un cop més, van ser els usuaris els que van alertar de la informació falsa publicada pel diari de Vicent Partal. I és que, al Rosselló, l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen va aconseguir un 14%, un 16%, un 17% i un 18% més de vots a les quatre regions respecte a les eleccions legislatives de fa dos anys.

➡️ Política

Més notícies: