Muntatge de fotos de primer pla de Sílvia Orriols somrient i, de fons, la captura de pantalla d'una notícia d''El Periódico'
POLÍTICA

La premsa que va atacar Sílvia Orriols reconeix ara que l'alcaldessa compleix la llei

El Periódico i Catalunya Ràdio admeten que l'ajuntament de Ripoll 'continua apurant els terminis legals que marca la llei'


El Periódico de Catalunya va iniciar el mes de gener passat una ofensiva contra l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, per “restringir l'empadronament als immigrants”. Allò va provocar una sèrie de pressions des del Govern de la Generalitat, el Govern d'Espanya i fins i tot la Unió Europea. Ara, el mateix mitjà reconeix que l'alcaldessa sí que compleix la llei, com de fet ella sempre ha defensat.

Ho fa a la seva manera, titulant que “l'alcaldessa de Ripoll fa marxa enrere en la seva política ultra i comença a empadronar immigrants”. L'article afirma que Orriols “continua apurant al màxim els terminis legals, tres mesos, que marca la llei”. Altres mitjans que van participar al linxament com Catalunya Ràdio reconeixen ara que l'ajuntament sempre ha complert els terminis i per tant no s'ha vulnerat la llei.

La polèmica sorgeix perquè segons El Periódico l'ajuntament de Ripoll dilatava el procés d'empadronament dels immigrants. Això, alertaven, dificulta l'accés dels nouvinguts a serveis bàsics com ara la sanitat i l'educació. L'alcaldessa va argumentar que en cap cas no s'han superat els tres mesos de termini, i ara el mateix mitjà reconeix que és veritat.

Un fals debat

El Periódico de Catalunya va acusar directament l'alcaldessa de tracte discriminatori amb adjectius com a racista o ultra. L'article i la reacció dels governs català i espanyol van crear un brou de cultiu contra el govern de Ripoll. Ara es demostra que va ser un fals debat, creat pel tercer mitjà més subvencionat l'any passat pel Govern d'ERC.

De fet, després es va saber que l'ajuntament de Ripoll fa el mateix que molts altres consistoris (cinquanta almenys), de tots els colors polítics. La dilatació de l'empadronament, sempre dins dels marges de la llei, respon a la necessitat de comprovar tots els requisits i que no hi hagi irregularitats. Això garanteix un millor control de la població i la convivència al municipi.

En alguns casos, la dilatació del procés també respon a una mesura dissuasòria en poblacions amb un alt percentatge d'immigració. Això ha passat a altres localitats on no governava precisament Aliança Catalana. Això és una mostra més del biaix ideològic d'un debat que el Govern i els seus mitjans afins intenten explotar.

Qui vulnera la llei?

A l'article d'El Periódico sí que es deia que els serveis públics de salut i educació havien fet la vista grossa amb immigrants sense empadronar. Això, si fos veritat, sí que suposaria una vulneració de la llei. La qual cosa obre el legítim debat sobre qui vulnera la llei, un ajuntament que compleix els terminis d'empadronament o el sistema que ignora els requisits per accedir als serveis públics.

Després de la polèmica, el Gobierno va plantejar la intenció de garantir l'accés a la sanitat i els serveis públics sense empadronament. Queda clar per tant que l'article del mitjà esmentat, basat en un fals debat, va aconseguir l'efecte desitjat. Una campanya contra el govern de Ripoll, i més facilitats per accedir als serveis que paguen tots els contribuents.

➡️ Política

Més notícies: